НАТО може да стартира сухоземна операция срещу сомалийските пирати

Законодателите от комитета „Отбрана и сигурност” към Парламентарната асамблея на НАТО настояват да се обмисли провеждането на наземни операции срещу пиратите, базирани в Сомалия, както и да се позволи на частни фирми да осигуряват сигурността и защитата на товарните кораби в Аденския залив.

Пиратските атаки извън Сомалийския залив драматично са намалели през тази година, но пиратите все още са в Сомалия. За това предупреди парламентаристите от страните –членки на НАТО в рамките на заседанията на комитета „Отбрана и сигурност” в събота заместник-командващият на антипиратската мисия на НАТО контраадмирал Кристиан Канова, предаде БНР.

Пиратските атаки като цяло имат спад с около 85% през тази година, в сравнение с 2011, сочат данните на НАТО. Много от депутатите изразиха съгласие, че по-добрият начин за борба с пиратството е битката да се води на земя или, ако това е възможно, корабите на пиратите да бъдат атакувани преди да напуснат залива, както беше направено от силите на Аталанта през месец май.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини