Приети са промени за трудовата дейност на моряците

Хора с намалена трудоспособност няма да могат да работят на кораби. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в парламента, съобщи Lev.bg.

Предлага се за моряците да не е в сила текст от Кодекса на труда, който гласи, че работодатели с повече от 50 работници и служители са длъжни да дават от 4 до 10 на сто от работните места на хора с намалена трудоспособност.

Според вносителите трудовата дейност в сектора на водния транспорт е различна за плавателния и бреговия персонал.  Плавателният персонал работи в тежки условия и извършва специфични дейности, създаващи предпоставки за влошаване на здравословното състояние на лица с хронични заболявания.

Затова медицинската годност е задължителна не само за ефикасното изпълнение на техните задължения, но и за безопасността на екипажа на кораба като цяло.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент