Собственици на мидени ферми обвиняват рибари за нанесени щети

Собственици на мидени плантации отчитат милиони левове загуби, заради набезите на местни рибари по Южното и Северното Черноморие, които режат мидените полета. Това твърдят те в съобщение до медиите.

Досега са пострадали 7 фирми, чиито плантациите са изградени с евросредства по програмите САПАРД и ОП „Рибарство и аквакултури”.

Отделно самите рибари в тези води често не обозначават къде хвърлят мрежи и така правят плаването на регистрираните рибарски кораби изключително опасно. Част от притежателите на рибарски кораби се оплакват и от кражба на гориво.

Спазвайки закона, концесионерите са обозначили територията си и ежегодно плащат на няколко институции за контрол на плантациите, мониторинг на водата, проверка на мидите и тяхното съхранение и добиване. Въпреки това рибарите влизат с лодките си необезпокоявани в концесионната територия и режат безнаказано линиите на които се отглеждат мидите.

Оказва се, че няма контролен орган, който да възпрепятства унищожаването на фермите, които са пример за отлично реализирани европроекти.

За да търси решение на казуса Асоциация на производителите на рибни продукти „БГ-ФИШ” организира среща на 7-те фирми, произвеждащи миди в акваферми, за да бъдат обсъдени мерките за защита. Резултатът от срещата ще е общ документ, в който собствениците ще настояват държавните институции да направят необходимото за опазване на фермите и продукцията им от кражби.

Фирмите се обединиха около становището, че трябва да има толеранс към труда на рибарите, тъй като някои от тях наистина разчитат само на тези доходи. Толеранс за повреждане на акваферми или арогантно поведение в морето обаче не трябва да има. Още повече, че става въпрос за европейски средства, които държавата ни получава. А и бъдещото в бранша са именно аквафермите.

Част от рибарите се противят на подобни ферми в морето с аргумента, че им пречат да риболуват. Оплакват се от загуби и малък улов. Миналата година дори показаха дупки по мрежите си, които спред тях са от делфини. В подкрепа на твърденията си рибари в Царево застлаха целия площад с прокъсани мрежи и поискаха държавата да ги обезщетява за това. Много по-скромна е реакцията на фирмите, които търпят големи щети, защото рибарите режат техните мидени полета, въпреки че изобщо не би трябвало да минават през тези води.

От „БГ-Фиш” припомнят, че световната политика е насочена към развитието на аквафермите. Първите опити у нас в тази насока са именно мидените плантации, но опазването им се оказа трудно, а реакцията от страна на институциите- неадекватна, смятат представители на рибния бизнес.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини