Подводничар на английска ядрена подводница шпионирал за Русия

Военнослужещ в британския Кралски военноморски флот, член на екипажа на ядрена подводница, призна в съда за „разузнавателни дейности в полза на Русия“, съобщи ИТАР-ТАСС, предаде news.bg.

В допълнение британски медии съобщават, че в ролята на „руски агенти“ са участвали сътрудници на британското контраразузнаване и неотдавна „шпионинът“ станал жертва на оперативните игри на спецслужбата на собствената му държава.

30-годишният старшина Едуард Девин е бил арестуван в началото на март тази година на английското пристанище Плимут. Днес той призна пред съда вината си в нарушаване на закона за държавната тайна и нарушаване на служебните задължения.

По думите на моряка, той е събирал данни за кодове, които се използват на ядрената подводница клас „Трафалгар“, на която той е служил. Съгласно обвиненията, тези данни могат да бъдат използвани във вреда на Великобритания в случай, че се предоставят на „врага“.

На този клас подводници Великобритания има ядрени ракети.

По данни на следствието британският моряк е събирал секретни данни от 18 ноември 2011 година до 7 март тази година.

Британският моряк също призна, че се е съгласил да се срещне с двама души, за които се смята, че са „сътрудници на руското разузнаване“. С тях той е щял да обсъди информация за движението на британската подводница“, предаде БиБиСи.

Британските служби са го арестували по време на среща с фалшиви „руски агенти“, които са били от британското разузнаване.

Морякът не се признава за виновен по второто обвинение – „предаване на секретна информация на други лица“.

Присъдата ще бъде произнесена на 12 декември.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост