Искат освобождаване за болен украински капитан след 10 години в испански затвори

Морската общност в Русия и Украйна отчаяно прави опити за оказване на помощ на задържан и лежащ в испански затвор капитан.

Става дума за 63-годишния капитан Сергей Маслеников. През 2003 година спасителният влекач ZUDAN 6, под командването на кап. Маслеников, отплава от Иличовск към рибарските зони край Кабо Верде. През октомври, същата година, властите насочват плавателния съд към бедстващ кораб. След спасителната операция, капитан и екипаж са арестувани от властите, по обвинения за участие в трафик на наркотици. Те прекарват 8 месеца в местен затвор, а по-късно са екстрадирани в испански затвор, където лежат до завършване на разследването. Последвало е освобождаване през 2005 година, като на моряците е забранено да напускат Испания. Всички моряци, с изключение на капитана, накрая успяват да напуснат страната, защото не успяват да намерят препитание. Капитанът решава да остане в страната за да докаже невинността си и тази на екипажа. Маслеников остава в Испания около 3,5 години в търсене на справедливост. През 2009 година е възбудено ново разследване на случая, а по-късно през същата година районният съд в Мадрид обявява всички моряци, включително капитана, за виновни. Сергей Маслеников получава присъда за излежаване на 9 години и 1 ден в затвор и глоба за повече от 69 млн. евро, по обвинения за участие в мащабен трафик на кокаин. Множеството опити за обжалване не водят до успех. През изминалата година испанските съдилища отхвърлят искането на капитана да бъде екстрадиран в Украйна.

През цялото време капитан Маслеников твърди, че става дума за постановка, която е спретнал собственикът на кораб ZUDAN 6, Е. Оруджев.

От 2004 година е известно, че здравословното състояние на капитана се влошава. Тогава той получава болки в гърлото, но не получава нужната медицинска помощ. В знак на протест капитанът обявява гладна стачка. Седмица по-късно е изпратен в болница, където медиците откриват, че има развит стадий на рак на гърлото.

В свой материал морският журналист Михаил Войтенко пише, че оттогава насам и след проведена операция, капитан Маслеников «умира бавно, но въпреки това продължава да настоява за справедливост, а именно, че нито той или неговият екипаж имат вина за случилото се почти преди десет години». Синът на капитана в това време също влиза в затвор, като е намерен мъртъв при неизяснени обстоятелства. Съпругата на капитана прави всичко възможно, вече десетилетие, за да върне капитана. «Тя се надява, че той ще прекара оставащото му време у дома, ще почине като невинен гражданин и ще бъде погребан до своя син», цитира думите на съпругата на Маслеников, журналистът Михаил Войтенко.

Морската общност в Русия и Украйна е подготвила петиция, която е изпратена до институциите в Украйна. В нея се настоява за моменталното освобождаване на капитана от затвора и екстрадирането му в родината му. Освен това общността настоява за подновяване на разследването, тъй като има «сериозни причини в подкрепа невинността на капитана и екипажа». Под ударите на законодателството да попадне и работодателят на моряците и собственик на спасителния влекач, искат още съпричастните със съдбата на капитана.

Петицията вече е събрала над 2000 души, а организаторите съобщават, че няма да бъде прекратена до завръщането на капитана като «напълно невинен гражданин в родината му».

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент