Няма яснота около случая със задържания в Испания кораб „Св. Николай”

Изминаха три месеца от задържането на м/к „Св. Николай”, плаващ под флага на България, с 21-членен екипаж от български моряци. На борда му бяха открити близо 3 тона кокаин, при съвместна операция на българските и испанските служби.

След операцията, представители на МВР заявиха, че се очаква до 3 месеца част от моряците да бъдат освободени. Това не се случи и все още не е известно на какъв етап е работата по случая в Испания. Подобни случаи, за които Maritime.bg съобщи, могат да се проточат с десетилетие. Въпреки наличните примери, държавни мъже казаха пред близките на моряците, че ще искат открит и бърз процес.

Кораб „Св. Николай” е бил задържан по искане на българските власти, бяха категорични източници на Maritime.bg. Няма отговор на въпроса защо корабът е бил задържан преди да достави товара, което щеше да улесни разследващите до достигане и разбиване на целия последващ път на дрогата по канала.

Близки на моряците вече са наели адвокати, освен служебноназначените им испански защитници. Някои от тях ще използват услугите и на адвокати от България, съобщиха роднини пред Maritime.bg.

Собстеникът на плавателния съд, бургазлията Дойчин Дойчев обаче е напълно неоткриваем. Няколко репортерски проверки в офиса му установяват, че той рядко стъпва там. Припомняме, че на среща с близки на моряците, при която Дойчев бе изненадан, той пое анажимент, че ще осигури договорите с моряците. Това се оказа само добро пожелание, а без тях, семействата не могат да претендират в съда за неизплатените заплати на близките им.

В края на седмицата евродепутатът и председател на партия ГОРД, Слави Бинев, ще се срещне във Варна с близките на задържаните българи. Дни след задържането на плавателния съд, ГОРД излезе с коментар осъждащ думите на премиера Бойко Борисов, който предварително осъди моряците. Maritime.bg припомня, че Слави Бинев застана и зад моряците от м/к „Ина”, които бяха задържани в Гърция. По този случай Бинев говори от европейската парламентарна трибуна.

Още по темата: Задържан български кораб в Испания 

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини