Спуснаха военноморския флаг на средния десантен кораб „Антарес“

В пункта за базиране Бургас на военноморска база ВМС, се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг на среден десантен кораб „Антарес”, който се извеждат от състава на Военноморските сили.

Заместник-командирът на Военноморските сили комодор Георги Мотев, командирът на военноморска база ВМС комодор Митко Петев, офицери които са плавали с кораба и много ветерани присъстваха на събитието.

В своето слово командирът на военноморска база ВМС, комодор Митко Петев благодари за достойната  служба на всички, които са плавали със среден десантен кораб „Антарес”. Комодор Петев подчерта, че в своята служба офицерите, старшините и матросите от екипажа на кораба са били винаги високо подготвени и мотивирани да изпълняват поставените задачи.

Снимки:
[oqeygallery id=87]

На 27. 12. 1985 год. тържествено е вдигнат военноморския флаг на НРБ. На основание заповед на Министъра на отбраната на корабът е  дадено името „Антон Иванов”. Впоследствие с решение на Държавния съвет на Република България е присвоено името „Антарес” с бордови номер 702 и първи командир старши лейтенант / сега комодор / Георги Цветанов Мотев.

За 27 години служба корабът и екипажите служили на него гордо и достойно са развявали българския военноморски флаг и са защитавали честа на България в редица национални и международни учения.

В най-новата история на Военноморска база Бургас сдк „Антарес“ е един от първите кораби, които през 1997г. взема участие и представя ВМС отлично в едно от най-големите Военноморски учения в Черно море провеждано в рамките на “Партньорство за мир“, “Кооператив партнер” под ръководството на НАТО.

След това учение следват: през 1998г. участва в учение “Кооператив партньор – 98” в град Констанца Република Румъния и национално военноморско учение с международно участие “Бриз ‘98”; проведени в България;  през 2000г. участва в учение “Кооператив партньор” проведено в Р. Украйна – гр. Одеса и национално военноморско учение с международно участие “Бриз 2000”; през 2001г. участва в учение “Кооператив партньор” проведено в Р. Грузив – гр. Поти и национално военноморско учение с международно участие “Бриз 2000”; през учебната 2002 и 2003 г. участие в ОТУ на ВМС “Черноморски страж” и КЩУ на ВМС “Есен ‘ 03”; през 2004г. участва в учение “Кооператив партньор ‘04” проведено в Р. България – гр. Варна и участие в четвъртата активация на оперативната група за черноморско сътрудничество BLACKSEAFOR.

След приемането на България за пълноправен член на НАТО, се променят и  задачите на Военноморските сили. Основен приоритет са формиране на доверие и взаимна сигурност, намаляване на вероятността от военен конфликт, подпомагане дейността на гражданските ведомства, организации и служби. В тази насока са и поставените задачи пред кораба:      Товарене, преход по море и стоварване на техника и личен състав от и на необорудван бряг; Съдействие на сухопътните войски в приморско направление посредством стоварване на десант; Участие в хуманитарни операции при евакуация на население пострадало от крупни промишлени аварии, стихийни бедствия и етнически конфликти.

Под Военноморския флаг на среден десантен кораб „Антарес” през изминалите години придобиват моряшка закалка и специфичен моряшки дух за живота, стотици млади хора от различни краища на страната, формират се поколения командни кадри, които получават достойна професионална реализация във ВМС.

Снимки : матрос Галина Николова

Maritime.bg – Военноморски сили

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър