Пакистан задържа турските кораби-електроцентрали

В Карачи са били задържани два от турските кораби-централи. По-рано през месеца контрактите между страната и турската корпорация Karadeniz Holding бяха прекратени, от страна на пакистанския парламент.

През последните две години корабите генерираха електричество за мрежата в ислямската република.

Договорите са били прекратени заради съмнения за корупционни практити при подписването им, съобщиха от пакистанския парламент.

В момента корабите са задържани край Карачи, заради неизплатени неустойки при предварително прекратяване на договорите за доставка на електроенергия. По данни на турски медии турската корпорация, собственик на плавателните съдове, трябва да върне над 17 млн. щ. долара платен от Пакистан депозит.

Задържаните специализирани съдове KAYA BEY и ALI CAN BEY са оценени на повече от 400 млн. щ. долара.

Maritime.bg припомня, че компанията-собственик на корабите сключи най-големия договор между Турция и Ливан. В средата на юли по контракт за повече  от 390 млн. щ. долара два от корабите на Karadeniz Holding бяха наети за доставка на електричество.

Досега турските кораби-централи са осигурявали електричество за Ливан, Пакистан и Ирак. 

Maritime.bg припомня, че компанията преоборудва бълкери, в самоходни централи, които могат да се включват в различни точки на електропреносните мрежи. Всеки кораб е снабден с двигатели MAN, позволяващи работа както на тежко гориво, така и на газ. Компанията разполага с два кораба, способни да произвеждат съответно 144MW и 180-220 MW.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.