130 години Морска администрация

morska-administraciya

През тази година българската Морска администрация чества 130-годишнина от своето създаване.

Основите й са положени още през 1883г. Тогава княз Александър I Батенберг издава указ (№ 999), с който се създават три правилника – за портовите началници, за полицията на пристанището и за мореплавателната търговия. Трите документа постановяват управлението на пристанищата и корабоплаването да се възложи на капитана на пристанището. Негови са задълженията да следи за безопасността на пристигащите и заминаващите кораби, да контролира правилното им натоварване, правоспособността на командния и изпълнителския състав на екипажа.

В настоящето  Изпълнителна агенция “Морска администрация” организира и координира дейностите по осигуряване безопасността на корабоплаването в морските пространства и във вътрешните водни пътища на страната. Морска администрация е агенцията, която упражнява контрол за спазването на условията на труд и живот на моряците. Освен тези дейности, агенцията е натоварена и с ред други отговорности, като една от най-важните е организиране и координиране на търсенето и спасяването на бедстващи хора, кораби и самолети в родни води.

На 1 ноември от 14:30ч. официално ще бъдат открити тържествата по случай годишнината.

Във Варна ще бъдат кръстени спасителните катери „Вяра” и „Надежда”. Maritime.bg припомня, че въпросните съдове останаха 6 години извън експлоатация, заради юридически спънки. Свидетелствата за плаване на катерите ще бъдат връчени от министъра на транспорта Данаил Папазов.

По-късно през деня (17:30ч.) ще бъде открита изложба „130 години Морска администрация” в сградата на Държавен архив – Варна.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски