„Абсолютно пиян” е бил капитанът на кораба пронизал ферибот в Белфаст

Разследване във Великобритания установи причината за инцидента в северна Ирландия, от 7 март т.г., при който товарният кораб UNION MOON удари ферибота STENA FERONIA.

Официалното заключение на следователите е, че вина за случилото се носи капитанът на UNION MOON, потвърждавайки първоначалното съдебно постановление срещу кап. Мирослав Позняк (Полша). Той е бил „в абсолютно нетрезво състояние”, заключават експертите.

При инцидента по-тежки последици имаше за товарния кораб (1,543GT), чиято носова част бе разрушена следствие колизията. Фериботът (21,856GT) получи огромна пробойна над водолинията. На борда му по време на инцидента е имало 51 пасажери, в очакване за преход от Ливърпул към Белфаст.

Капитанът на UNION MOON рязко е променил курса на кораба, което е довело до колизията, съобщават още разследващите. Няколко фактори са влияели на способността на капитана да взема решения. Първият, с най-голяма правна тежест, е употребата на алкохол. Останалите причини за сблъсъка според разследването са липсата на никакво внимание, наблюдение на трафика в канала, опит за предотвратяване на сближаването, липса на стандартна VHF комуникация.

Под ударите на закона попадат, макар с по-малка тежест, и офицерите били на вахта на борда на ферибота. Те не са предприели „абсолютно никакви действия за предотвратяване на сблъсъка”, посочват разследващите.

Капитанът на UNION MOON е с влязла в сила ефективна присъда за 1 година затвор.

Видео заснето минути след сблъсъка показва какво виждат спасителите от спасителните служби във Великобритания:

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост