Адвокат Владимиров: Обвинението срещу моряците от кораб „Св. Николай“ изглежда скалъпено

Българските моряци от кораба „Св. Николай“, които бяха арестувани в Испания за трафик на кокаин, са получили обвинителни актове, но са пропуснали 3-дневния срок за обжалване, съобщиха пред ТВ7 роднини на задържаните, предаде Дневник.

Пропускането на срока за обжалване е вследствие на факта, че документите са били връчени на испански език и моряците не са успели да разберат написаното в тях. Заради липса на преводач те не са могли да общуват пълноценно и със служебните си защитници, допълват техните близки.

Мотивите, посочени в обвинителните актове, са напълно неубедителни, коментира другият гост в студиото, адвокатът – специалист по морско право, Владимир Владимиров. По думите му основният аргумент за вината на нашите моряци е, че някои от тях разполагали с мобилни телефони, флашки и лаптопи. Юристът допълва, че подобно обвинение звучи скалъпено и по никакъв начин не мотивира задържането на българските граждани.

Роднините на моряците имат съмнения, че не е направена експертиза на иззетия от борда на кораба наркотик, за да се докаже откъде е идвала и за къде е била предназначена стоката.

Антоанета Николова, близка на задържания капитан на кораба Иван Станчев, коментира, че това е товарен кораб и моряците не са длъжни да знаят какъв е товарът. Тя е категорична, че те не са отговорни за престъплението, което им се приписва.

Адвокат Владимиров цитира представители на посолството ни в Испания, според които страната ни се намира в изолация от следствените действия.

В средата на август испанската полицията спря кораба „Св. Николай“, плаващ под български флаг, на около 80 километра от брега на Кадис. След претърсване на него бяха открити и иззети около 3 т кокаин. Вследствие бяха заловени 31 души, сред които капитанът Иван Станчев и 21 българи.

Българските моряци останаха в ареста с обвинение в застрашаване на общественото здраве, с уточнение „наркотрафик“, и се даде ход на разследването, което може да продължи месеци и дори години.

В края на септември разследващ екип от България замина за Мадрид, за да разпита задържаните там български моряци от кораба „Св. Николай“.

Според испанското законодателство срокът, в който задържаните могат да останат в ареста без присъди, е 2 години, които е възможно да бъдат продължени с още 2, след което задължително се изправят пред съда, посочва „Дарик радио“.

В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на