Хърватски екип управлява най-големия контейнеровоз в света

MARCO POLO ще бъде на върха едва 12 месеца. През този период се очаква влизането в експлоатация на първи кораб от новия клас на Maersk “Triple-E”, с капацитет 18,000 TEU.

Със своята дължина от почти 400 метра и капацитет от 16,020 TEU контейнеровозът MARCO POLO стана най-големият съд от този тип в света. Гигантът е с 27-членен екипаж, включително двама стажанти.

Капитан на MARCO POLO е 44-годишният Велибор Крпан от Хърватия. Ето какво казва той пред официалния блог на кораба в интернет:

”Започнах работата си на море на 22-годишна възраст. Тогава бях кадет на корабите на Croatia Lines, базирана в Риека (б.р. капитанът е родом от морския град). През 1999г. работих за корабособственик от Германия, а през 2002 година се присъедих към CMA CGM Group. Беше ми поверен контейнеровозът CMA CGM ORAN с капацитет 350TEU. Тогава никога не съм предполагал, че ще стана капитан на най-големия контейнеровоз в света!

Наистина няма голяма разлика между MARCO POLO и предишния кораб, който командвах – CMA CGM CORTE REAL (13,800TEU), въпреки допълнителните 31 метра дължина. По-дълъг и по-широк от всички други кораби във флота MARCO POLO изисква много по-голямо внимание при влизане и излизане от пристанищата. Фундаментално корабът не е по-различен, но ще трябва бързо да се адаптирам към новите технологии на борда”.

”За мен е огромна чест да работя на борда на най-големия контейнеровоз в света. Всички машини на корабите на CMA CGM са на изключително високо ниво. Електронно контролирани за да се оптимизира разхода. А той е намален с около 3%. Преди да започна работа на кораба трябваше да премина курсове на новите двигатели на Wartsila”, казва главният механик на MARCO POLO, Анте Перелж. Той е 44-годишен и също като капитана – от Хърватия. Екипът, който поддържа 110 хил. hp двигател е съставен от 10 души – 5 офицери и 4 мотористи и 1 стажант.

Още за:  Marco Polo – най-големият контейнеровоз в света 


Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на