Обвинението срещу моряците от „Св. Николай“ им било преведено устно

По случая с арестуваните за трафик на наркотици български граждани в Испания, посолството в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани всички права на задържаните, произтичащи от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, по които и Испания и България са страни. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях. Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци вече два пъти и преди един месец е отправила ново искане за посещение, за което все още не е получила разрешение. До този момент никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод, информират от МВнР.

От самото начало испанските власти назначиха трима служебни адвокати и преводач на задържаните. Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните, допълват от министерството.

МВнР и посолството в Мадрид оказват пълно съдействие в рамките на своите компетенции на задържаните и техните близки. Испанските власти не са предоставяли на посолството обвинителния акт или каквито и да било документи или информация, свързани с разследването и нямат задължение да го правят, доколкото посолството не е страна по делото, обясняват от МВнР.

На 13 август 2012 г. 21 български граждани, плаващи на кораба „Св. Николай” под български флаг, бяха задържани при специална операция на испанската полиция край Кадис. На борда на кораба бяха открити приблизително 3 тона кокаин. По случая са задържани общо 31 души, сред които и испански граждани.

Още по темата: Български кораб с кокаин задържан в Испания 

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на