Присъствието на руските ВМС в Аденския залив се запазва

Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на дебати за морското пиратство в Аденския залив в Съвета за сигурност на организацията. Страната ще запази своето военноморско присъствие в района и се предвиждат различни инициативи за ограничаване на пиратството, добави още той.

Според руската страна основен проблем за неутрализирането на този „феномен” е невъзможността на международните сили да открият и неутрализират ключовите фигури стоящи зад пиратите в района на Аденския залив.

По време на Съвета за сигурност на ООН беше съобщено, че през първите 9 месеца на годината са извършени 291 пиратски нападения. В момента в ръцете на пиратите са 293 души от различни националности, като най-активни са пиратите край източното и западното крайбрежие на Африка.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със