Режат на място потъналия в Русе кораб „Феритоп 1“

Потъналият в пристанището на „Дунавски драгажен флот“ кораб „ФЕРИТОП 1“ ще бъде нарязан на място, съобщиха от ДМА – Русе.
Преди операцията по нарязване ще бъде проведена друга – за изтегляне на горивото от танковете на плавателния съд. Maritime.bg припомня, че в момента на борда има около 20 хил. литра гориво.

Все още не е известно по какъв технически способ ще бъде изтеглено горивото. Дни след потъването на плавателния съд в Русе се появиха и първите сигнали за забелязани петна по реката, други граждани са се оплакали от остър мирис на гориво.

„ФЕРИТОП 1“ е собственост на русенската фирма „Гараинвест“, съобщиха преди дни от ДМА – Русе. Преди инцидента корабът е бил натоварен с дървен материал.

Вероятната причина за инцидента е удар в подводен обект, сочат показанията на екипажа. Корабът е започнал да приема вода по време на разтоварните операции. Екипажът е успял да се евакуирана на брега. При инцидента няма пострадали. Потъналият плавателен съд е ограден с бонови заграждения.

Взети са и други мерки за предотвратяване на замърсяване в река Дунав. Нефтосъбирач „ПОМОРИЕ“ е бил задействан, насипват се и дървени стърготини.

Още за: Потънал кораб в Русе  

Снимка: БГНЕС

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който