Мтел мълчи за спешния телефон 161 на Булсар

Телекомуникационната компания „Мобилтел” ЕАД /Mtel/ не отговори на въпросите повдигнати от Maritime.bg, във връзка със заявена от морската доброволческа структура «Булсар» позиция по повод работата на кратък номер 161. Този номер бе използван и наложен от сдружението за сигнали при инциденти на море, а на него е била получавана информация за десетки инциденти, твърдят от «Булсар». От фронт-офиса на компанията-оператор успяха само да кажат, че отделът за публични комуникации ще отговори до около месец. Това не се случи, а компанията дори не потвърди или отхвърли информацията на спасителите от «Булсар», че краткият номер вече не се обслужва. В медийни публикации от преди повече от месец, организацията твърди, че това е довело до осуетяване на връзката с тях при три инцидента през отминаващата година. Единият от които завършил фатално за двама души.

Компанията-оператор не отговори по силата на какви спогодби е бил осигурен на сдружението «Булсар» краткият номер. Дали представители на сдружението са имали чиста финансова изгода от осигуряването на абонаментни планове към оператора. Компанията мълчи и не отговаря дали са спазени всички положения на вероятен сключен договор между двете страни.

Не е ясно дали е прекратено обслужването на краткия номер 161, тъй като Mtel категорично мълчи затова. Проверка показва, че при набиране телефонът е недостъпен.

Телекомуникационният гигант отказва да потвърди или отхвърли вероятното положение за иззети функции на държавата. Не отговаря и на въпрос дали при морски инцидент с фатален край, може да понесе отговорност заради забавена комуникация.

Maritime.bg пита ръководството на компанията, а то не отговаря и на въпрос дали е било информирано за целите на краткия номер 161 и че държавата не е оторизирала никой да изпълнява нейните функции.

От страна на Mtel не става ясно дали «Булсар» са се обръщали към оператора, след като се твърди, че заради причини обвързани с компанията не са осъществени три спасителни операции. Mtel мълчи и по въпроса дали са осигурявани безплатни гласови услуги за групата от сим карти, използвани от сдружението.

Maritime.bg припомня, че със стартирането на районните центрове на телефон 112 във Варна и Кърджали през месец септември 2008-а година, в страната ни има пълно национално покритие и 112 е достъпен от всяка точка на България. В системата са включени и силите на ИА „Морска администрация” за морско търсене и спасяване.

*Запазено е правото на отговор за Mtel

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент