55 години от откриването на кораба кораб-музей „Дръзки“

Повече от половин столетие са изминали откак торпедоносец „Дръзки” заема последната си стоянка до Военноморския музей.

На 21 ноември 1957 г., когато се отбелязват (по нов стил) 45 години от атаката на отряда торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие”, е и тържественото откриване на първия български военен кораб, превърнат в музей.

Откриването на кораб музей „Дръзки” става при тържествена обстановка. Специални гости на празника са командирът на торпедоносеца от времето на Балканската война (1912 – 1913) мичман І ранг (посмъртно произведен в чин капитан І ранг) Георги Купов и членове на екипажа. Под празничната корабна разцветка лентата прерязва командващият флота по това време вицеадмирал Бранимир Орманов.

„Дръзки” е разположен в специално изградено корито, което на нивото на пешеходците е оформено като пристанищен пирс. Монтирани са и две пушки, на които се закрепват корабните въжета. Казано на моряшки език – за ошвартоване на кораба.

Торпедоносците, закупени за българския флот в периода 1904 – 1907 г. в продължителния си стаж в българския флот претърпяват много преустройства. Но за превръщането му в кораб-музей през 1957 г. торпедоносецът е възстановен във вида, в който е по време на Балканската война. Настаняването му на днешното му място става с помощта на стотонен кран.

Днешният кораб-музей е всъщност компилация между два от останалите до началото на 50-те години четири еднотипни кораба. Причината е в желанието да се удължи живота му като музеен експонат, като се използва по-запазен корпус от близнак на торпедоносеца. Това ни най-малко не накърнява историческата му стойност, тъй като предназначението на всички торпедоносци от серията е еднакво, а съдбата им е изключително близка.

„Дръзки” заслужава отредената му съдба на кораб-музей, защото е символ на успешното и достойно представяне на българския флот през Балканската война и защото е единственият запазен кораб от своя клас в света. Неслучайно неговото име почти без прекъсване присъства в състава на военния ни флот. И в наши дни фрегата от състава на Пункта за базиране Бургас носи неговото име и поддържа тази традиция. В традиция се превърна и отношението на всяко поколение военни моряци към кораба – за поддържането му Военноморският музей и днес разчита на командването на ВМС и екипажите от Пункта за базиране Варна.

Изт.: Сдружение „Национален морски музей“ 

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини