В МОСВ недоумяват защо са уведомени 10 дни след потъването на кораб „Феритоп 1“ край Русе

Взети са всички необходими мерки, по повод потъналия кораб в река Дунав край Русе. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Не смятаме, че ще се стигне до сериозен проблем, реагира се навреме”, каза министърът.

Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите” в МОСВ, обясни, че не е ясно кога е потънал корабът, най-вероятно на 9 ноември.

Има си ред за предупреждения в европейските страни. В нашата система вчера е получено съобщението и ние реагирахме веднага. Би трябвало „Морска администрация“ да уведоми Басейновата дирекция. Не мога да коментирам как един кораб е потънал и никой в България не е разбрал десет дни”, заяви Личев, цитиран от Фокус.

Той обясни, че България е получила вчера съобщение от системата за ранно предупреждение при аварийни разливи, която действа във всички дунавски страни. Басейнова дарекция Дунавска не е предупредена, каза Личев.

Чака се спадане на нивото на река Дунав за бъде изтеглено горивото от танковете на кораба.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на