Драстичен спад на пиратската активност край Сомалия

Сомалийските пирати са атакували едва 21 кораба през цялата година, в сравнение със 147 атаки, година по рано. Това отчита Центърът за корабоплаване на НАТО, отбелязвайки, че това е 90-процентен спад. 10 от атакуваните кораби са били отвлечени, а 17 са били само доближени. НАТО отчита, че огромен брой нападения са били отблъснати благодарение военноморските мисии в района. Разбити са и над 30 пиратски групи, информират от Центъра за корабоплаване.

Междувременно чужди медии съобщиха за бум на пазара на недвижими имоти, които купували пирати. Сделките пред последните години са за повече от 100 млн. долара, а не малък е броят на покупиките на имоти за 1 и повече млн. щ. долара.

Военноморските мисии в районите с пиратска активност обаче заявиха, че е твърде рано да се говори за изкореняване на този „феномен”.

Maritime.bg припомня, че НАТО предложи и провеждане на операция по суша, срещу пиратите в района на Аденския залив. Според НАТО пиратите са намалили активността си, но продължават да се намират в Сомалия.

В световен мащаб през годината досега са във всички зони с пиратска активност са извършени общо 225 нападения.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на