Драстичен спад на пиратската активност край Сомалия

Сомалийските пирати са атакували едва 21 кораба през цялата година, в сравнение със 147 атаки, година по рано. Това отчита Центърът за корабоплаване на НАТО, отбелязвайки, че това е 90-процентен спад. 10 от атакуваните кораби са били отвлечени, а 17 са били само доближени. НАТО отчита, че огромен брой нападения са били отблъснати благодарение военноморските мисии в района. Разбити са и над 30 пиратски групи, информират от Центъра за корабоплаване.

Междувременно чужди медии съобщиха за бум на пазара на недвижими имоти, които купували пирати. Сделките пред последните години са за повече от 100 млн. долара, а не малък е броят на покупиките на имоти за 1 и повече млн. щ. долара.

Военноморските мисии в районите с пиратска активност обаче заявиха, че е твърде рано да се говори за изкореняване на този „феномен”.

Maritime.bg припомня, че НАТО предложи и провеждане на операция по суша, срещу пиратите в района на Аденския залив. Според НАТО пиратите са намалили активността си, но продължават да се намират в Сомалия.

В световен мащаб през годината досега са във всички зони с пиратска активност са извършени общо 225 нападения.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент