Все още няма обвинения срещу моряците от кораб „Св. Николай“

Близки на арестуваните преди три месеца в Испания 21 български моряци от кораба „Св. Николай” с близо три тона кокаин на борда се оплакаха от информационния хаос по случая, който се създава в страната.

„Ние сме сериозно объркани след това, което се случва в България в последните дни. В нас се прокрадва едно неприятно съмнение, че това, което през тези три месеца се говори в България, не комуникира и не кореспондира с това, което се случва”, заяви пред bTV съпругата на втория механик на кораба Виолета Якова с уговорката, че изразява мнението на повечето роднини.

Тя каза още, че смут сред близките е имало още в самото начало – веднага след ареста, което доведе и до две срещи с висши представители на изпълнителната власт – вътрешния министър и премиера.

„На последната с Цветан Цветанов той каза, че за малко хора има доказателства и ни увери, че след два месеца невинните ще се върнат. На следващия ден обаче стана ясно, че те вече са с мярка за задържане и разпределени по затворите. Ние тогава замълчахме, защото повярвахме на това, което ни се каза. Докато чакаме третия месец обаче, нашите близки казаха, че имат обвинителни актове. Всички са в шок, защото говорят за обвинителен акт, а значи финализиране на следствие”, допълни Якова.

В предаването „Тази сутрин” адвокатът Владимир Владимиров, който защитава част от българите, обясни, че всъщност документът, който е издаден до момента, може да се „приравни” към българското постановлението за привличането им като обвиняеми, но все още не се е стигнало до обвинение.

Той обаче отбеляза един прецедент по случая – уникално е при подобно престъпление да бъде задържан целият екипаж в продължение на толкова дълго време. Според него обаче щом до момента не престъпните деяние на моряците не са описани поотделно, испанското следствие ще разграничи виновни от невинни.

Друга близка на член на екипажа – сестрата на единия от моряците, допълни, че той й е обяснил, че документът, който му е връчен, не е обвинителен акт, а резултат от предварително разследване. Яснотата обаче била заради „съвестната” работа на служебния му испански адвокат, която не се отнасяло за всички защитници. / bTV

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).