БСП възстановява гаранционния фонд за корабостроенето

Най-важната задача за БСП е възстановяването на икономиката, бяха категорични Сергей Станишев и лидерът на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов, по време на пресконференция във Варна.

„Заради това ще възстановим гаранционния фонд за корабостроене, кораборемонт и корабоплаване, който предишното правителство започна като проект. Няма друг начин тази индустрия, която е важна за Варна, да бъде вдигната на крака. Важна е, защото ще отвори работни места, а има и възможности за съчетаване на гражданската индустрия в това направление с военната“, заяви Гуцанов. Втората възможност за отваряне на работни места е стартът на проекта за пристанището, което ще стане, убеден е той. Работни места и нови възможности пред града може да отвори и реализацията на околовръстния ринг на града като част от балканска магистрала.

„Най-големият проект беше пристанището. Варна е естествената порта на страната към света и ако няма модерна морска инфраструктура, няма как да се възползва от географското си положение. 160 млн. евро японски заем, който първите години беше безлихвен, а след това нисколихвен, бяха осигурени за модернизация на пристанището и ГЕРБ отказа тези пари. Отказа да модернизира Варна и лиши града от перспективи за развитие”, заяви Станишев. Той подчерта, че новото пристанище дава възможност за корабостроене, корабоплаване, кораборемонт, което означава работни места за варненци. В момента тези възможности са запушени заради отказа на това правителство да работи по проекта за порта. Според Станишев е видно, че ГЕРБ се интересуват само от това как да спечелят изборите в града. / Народно дело

Maritime.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че