Не всички производители на миди регистрирани по надлежния ред

Мидите на пазара да са опаковани и с етикети. За това ще настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Около това становище се обединиха вчера участниците в организирана кръгла маса на производителите на миди у нас. Форумът бе във Варна. Организатор е асоциацията БГФИШ.

Кръглата маса бе първата по рода си, на която се поставиха проблемите на производителите на миди.

Сред основните проблеми е неравнопоставеността на хората от този бранш. Не всички производители са регистрирани по надлежния ред. Става въпрос за това, че Българската агенция по безопасност на храните е издала 12 регистрации на фирми за производство на миди. В същото време разрешителните, подписани от ИАРА, са на 41 производители. Данните предостави д-р Йордан Господинов, който е изпълнителен директор на БГ ФИШ. Според него всички трябва да имат равен старт, да плащат еднакви такси и да са на еднакъв контролен режим. В противен случай се получава така ,че голяма част от фирмите-производители на миди, работят в сивия сектор и тяхната продукция не е одобрена от агенцията по безопасност на храните.

Етикетирането на мидите в търговската мрежа ще реши проблема донякъде. Така по-лесно ще се проверява произходът на продукцията. Според д-р Господинов обаче ще има нужда и от законодателни промени, които да регламентират този бизнес.

Друг от засегнатите проблеми на кръглата маса е държавният мониторинг на морската вода. Преди време той е извършван от Министерството на околната среда и водите. Сега обаче тази отговорност е стоварена върху фирмите. Д-р Господинов смята, че трябва да се възстанови държавният мониторинг на морската вода със залегналите в него показатели за изследване. Така ще е ясно в кои райони на морската ни акватория могат да се правят акваферми и в кои – не. Собствениците на мидени ферми преди десетина дни настояха и за по-висок контрол и охрана на техните плантации от страна на държавните институции. От години плантациите са обект на набези от страна на местни рибари, които повреждат съоръженията.

От БГ ФИШ са се обърнали по този въпрос към министрите на вътрешните работи, земеделието, ИАРА и кметовете на Созопол и Приморско. До момента отговор по темата има само от кмета на Созопол, каза д-р Господинов. В писмото до БГФИШ се казва, че местната власт в морската община няма правомощия да се намеси в частни спорове. Припомняме, че голяма част от фермите по Южното и Северното Черноморие са изградени с евросредства по проекти. Опазването на тези съоръжения обаче се оказва трудно, а загубите от повреждане на плантациите за година са милиони левове.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.