Варна може да стане седалище на Консултативния съвет за Черно море

Варна може да стане седалище на Консултативния съвет за Черно море. Той предстои да бъде създаден до март 2013-та г., съобщи във Варна директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Драгомир Господинов, цитиран от Радио Варна.

По думите му, от Агенцията по рибарство обсъждат с научния съвет към Еврокомисията как да се реши казуса с налагането на квота за улова на калкан в Черно море само за България и Румъния. Заради намалялата популация на калкана, вариантите са два – мораториум за улова му за определен период от време или налагането на квоти за всички черноморски държави страни, което трудно може да стане, защото те не са членове на Европейския съюз.

До началото на 2013-та г. ще бъде удължен срока за регистрация на малките риболовни кораби с над 2 хил. т. брутен тонаж.

От днес до петък, включително, зам.-директорът на ИАРА по риболовния контрол д-р Кирил Делев и експерти от Агенцията ще се срещнат с рибари от Черноморието.

На работно-обучителните срещи ще бъдат обсъдени контрола на риболова в Черно море, прилагането на Общата рибарска политика на Европейския съюз и актуални проблеми на бранша.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал