Големите възможности на руската атомна подводница „Северодвинск“ имат цена

Новата многоцелева атомна подводница „Северодвинск” проект 885 „Ясен” осъществи първото изстрелване на свръхзвукова крилата ракета по наземна цел. Изпитанията на подводницата продължават, очаква се влизането й в състава на флота до няколко месеца.

„Северодвинск” ще стане първата от осемте многоцелеви подводници, които се планират за флота в рамките на руската държавна програма за въоръжения за периода 2011-2020 година.

Първата подводница от проекта 885 беше започната още през 1993 година, но в течение на 10 години не беше намерено финансиране за строителството. С увеличаването на военните разходи се появи възможност за довършване строителството на подводница. Проектът се нуждаеше от мащабна доработка, заради изминалото време. В него са внедрени нови оръжейни системи и друго оборудване, което в крайна сметка определи сроковете за изграждането й.

„Северодвинск” беше пуснат на вода през юни 2010 година, а след една година започнаха ходовите изпитания. Подводната лодка е събрала множество елементи, които за първи път се използват в руското корабостроене. По американски пример, в носовата секция на подводницата място намери хидроакустичен комплекс „Иртиш – Амфора“ със сферична антена с голям диаметър. Това решение позволява значително да се подобрят характеристиките на комплекса. Използването на подобна антена доведе, както и на американските подводници, нуждата от промяна местоположението на торпедните апарати – от челната част те се преместиха в централната.

Главно оръжие на подводницата е нейният ракетен комплекс – в нейните осем универсални стартови уредби могат да бъдат монтирани до 24 ракети от различен тип. Основно това са свръхзвукови противокорабни ракети „Оникс”, разнообразни ракети и ракетни торпеда от комплекса „Калибър”, стратегически крилати ракети „Гранат”. Това разнообразие на ракетното въоръжение прави подводницата от проект 885 истински многоцелеви кораб, способен да изпълнява всякакви задачи, пише Гласът на Русия.

Но големите възможности правят подводницата скъпа – над 3 милиарда долара. Потенциалното намаляване на цената с 20-30% в процеса на серийното й производство отчасти ще „поправи“ положението, но това пак няма да реши проблема с въоръжаването на руския ВМФ с нови подводници, смята изданието.

Експерти стигат до извода за необходимостта от ремонт и модернизиране на съществуващите атомни подводници съветско производство, но и това само отчасти ще реши въпроса: ресурсът на тези машини не е безкраен, а пълното модернизиране иска пари, сравними със строителството на нови подводници.

Едно от предложенията е да се започне строителство на подводници нов проект, унифицирани с „Ясен” по основно оборудване, но по-малки.

Икономии могат да се правят и от оръжието. 10 торпедни апарата и 8 универсални изстрелващи уредби, всяка от които може да побира до три ракети, което е нужно далеч не за всякакви задачи. Новата многоцелева подводница на цена 2 милиарда долара, с водоизместване в границите на 7000 тона, би могла да стане основна за руския флот. Тя би могла да смени почти неизползваните сега машини от проекта 671 от различна модификация, обозначени на Запад като Victor, или, както ги наричат британските моряци, „Черният принц”.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.