В Китай построиха първи луксозен пътнически кораб

Първата компания за круизи и яхтен мениджмънт в Китай представи новопостроения пътнически кораб HENNA. Съдът е първи пътнически кораб построен в страната, който ще обслужва зараждащата се круизна индустрия в азиатската страна.

“Круизната индустрия има голям потенциал. Въпреки, че се заражда в Китай чак сега, съм убеден, че ще се развие изключително бързо”, коментира Жанг Хао от мениджмънта на компанията оператор на първия китайски пътнически кораб.

HENNA има дължина от 223м, широчина 31м, на борда му има 739 каюти за 1965 пасажери. Интериорът на лайнера е луксозен. В началото на следващата година корабът ще приеме първи гости.

Maritime.bg припомня, че в Китай се работи и по друг проект за строителство на 100 000-тонен луксозен лайнер, круизен терминал и морски бизнес център в Ксиамен. Общата инвестиция в него ще надхвърли 2,63 млрд. щ. долара, а целта му е да се даде допълнителен тласък на круизната индустрия.

HENNA не е първият лайнер, който ще обслужва китайски туристи, а първи построен съд от този тип в страната. През март т.г. местен милионер купи и въведе в експлоатация пътнически кораб, построен през 1992г., който беше част от финландска круизна компания. Тогава той каза, че ще създаде флот от няколко съда, а инициативата му за закупуване на кораби продължава.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със