В Китай построиха първи луксозен пътнически кораб

Първата компания за круизи и яхтен мениджмънт в Китай представи новопостроения пътнически кораб HENNA. Съдът е първи пътнически кораб построен в страната, който ще обслужва зараждащата се круизна индустрия в азиатската страна.

“Круизната индустрия има голям потенциал. Въпреки, че се заражда в Китай чак сега, съм убеден, че ще се развие изключително бързо”, коментира Жанг Хао от мениджмънта на компанията оператор на първия китайски пътнически кораб.

HENNA има дължина от 223м, широчина 31м, на борда му има 739 каюти за 1965 пасажери. Интериорът на лайнера е луксозен. В началото на следващата година корабът ще приеме първи гости.

Maritime.bg припомня, че в Китай се работи и по друг проект за строителство на 100 000-тонен луксозен лайнер, круизен терминал и морски бизнес център в Ксиамен. Общата инвестиция в него ще надхвърли 2,63 млрд. щ. долара, а целта му е да се даде допълнителен тласък на круизната индустрия.

HENNA не е първият лайнер, който ще обслужва китайски туристи, а първи построен съд от този тип в страната. През март т.г. местен милионер купи и въведе в експлоатация пътнически кораб, построен през 1992г., който беше част от финландска круизна компания. Тогава той каза, че ще създаде флот от няколко съда, а инициативата му за закупуване на кораби продължава.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на