В Китай построиха първи луксозен пътнически кораб

Първата компания за круизи и яхтен мениджмънт в Китай представи новопостроения пътнически кораб HENNA. Съдът е първи пътнически кораб построен в страната, който ще обслужва зараждащата се круизна индустрия в азиатската страна.

“Круизната индустрия има голям потенциал. Въпреки, че се заражда в Китай чак сега, съм убеден, че ще се развие изключително бързо”, коментира Жанг Хао от мениджмънта на компанията оператор на първия китайски пътнически кораб.

HENNA има дължина от 223м, широчина 31м, на борда му има 739 каюти за 1965 пасажери. Интериорът на лайнера е луксозен. В началото на следващата година корабът ще приеме първи гости.

Maritime.bg припомня, че в Китай се работи и по друг проект за строителство на 100 000-тонен луксозен лайнер, круизен терминал и морски бизнес център в Ксиамен. Общата инвестиция в него ще надхвърли 2,63 млрд. щ. долара, а целта му е да се даде допълнителен тласък на круизната индустрия.

HENNA не е първият лайнер, който ще обслужва китайски туристи, а първи построен съд от този тип в страната. През март т.г. местен милионер купи и въведе в експлоатация пътнически кораб, построен през 1992г., който беше част от финландска круизна компания. Тогава той каза, че ще създаде флот от няколко съда, а инициативата му за закупуване на кораби продължава.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и