Контейнеровоз излезе на плитчина на шведски бряг заради опасност от потъване

Контейнеровозът TRANS AGILA е заседнал край Калмар, Швеция, съобщиха властите в страната. Инцидентът е станал заради сериозна навигационна грешка.

Корабът се е отделил от плитчината на собствен ход и се е насочил към порт в района. При засядането е била нарушена цялостта на корпуса на плавателния съд, нахлула е вода. Минути по-късно е решено, корабът да бъде изведен на друга плитчина, заради опасност от потъване.

Екипажът е установил наличието на пробойна в района на машинното отделение, което е наводнено.

Властите са изпратили спасителен кораб и хеликоптери към бедстващия кораб. Капитанът, главният механик, трима моряци и пилот са останали на борда. Други 6 души са били евакуирани в Калмар с пилотски катер.

Шведската брегова охрана е започнала операция по прехвърляне на горивото от кораба. Съдът е бил ограден с бонови заграждения. Изпратени в района са и няколко нефтосъбирачи. 

На борда на кораба е имало контейнери с амониев нитрат. В танковете на TRANS AGILA има около 80т. тежко гориво и 23т. дизелово гориво.

Властите в Швеция съобщиха, че към момента няма изтичане на гориво.

Maritime.bg – Катастрофи

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на