Контейнеровоз излезе на плитчина на шведски бряг заради опасност от потъване

Контейнеровозът TRANS AGILA е заседнал край Калмар, Швеция, съобщиха властите в страната. Инцидентът е станал заради сериозна навигационна грешка.

Корабът се е отделил от плитчината на собствен ход и се е насочил към порт в района. При засядането е била нарушена цялостта на корпуса на плавателния съд, нахлула е вода. Минути по-късно е решено, корабът да бъде изведен на друга плитчина, заради опасност от потъване.

Екипажът е установил наличието на пробойна в района на машинното отделение, което е наводнено.

Властите са изпратили спасителен кораб и хеликоптери към бедстващия кораб. Капитанът, главният механик, трима моряци и пилот са останали на борда. Други 6 души са били евакуирани в Калмар с пилотски катер.

Шведската брегова охрана е започнала операция по прехвърляне на горивото от кораба. Съдът е бил ограден с бонови заграждения. Изпратени в района са и няколко нефтосъбирачи. 

На борда на кораба е имало контейнери с амониев нитрат. В танковете на TRANS AGILA има около 80т. тежко гориво и 23т. дизелово гориво.

Властите в Швеция съобщиха, че към момента няма изтичане на гориво.

Maritime.bg – Катастрофи

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на