Реклама

Собственикът на кораб “Ина” Георги Мишков е арестуван в Гърция

Посочваният за собственик на кораб “Ина” Георги Стоянов Мишков е бил арестуван на територията на Гърция, съобщиха за Maritime.bg близки на моряците, делото на които днес се гледа в страната.

Мишков е бил в страната, придружаван от други българи, по информация на Maritime.bg с него е бил и един от синовете му.

От няколко дни по искане на защитата на българските моряци е била издадена заповед за задържането на Мишков и привличането му към процеса, обясниха близки на задържаните българи. Той изобщо не е потърсил моряците от неговия кораб за среща.

Делото е започнало при засилени мерки за сигурност. Разпитани са били и полицаите, които са извършили задържането на плавателния съд преди повече от година и половина край гръцките брегове.

Пред Maritime.bg другият собственик на кораб “Ина” Станчо Вълчев коментира, че не е информиран за задържането на Мишков. Той каза, че вероятно Мишков ще отговаря като оператор на кораба, въпреки, че официално не е упълномощен затова, но на “своя глава” изпраща плавателния съд на последния злощастен рейс.

Преводач на моряците не е бил осигурен при започването на процеса, съобщиха за Maritime.bg близки на моряците. Потърсено е съдействие от МВнР за намиране на преводач.

От МВнР обясниха пред Maritime.bg, че консулът ни е на място и следи случая. От кабинета на говорителя на МВнР обясниха, че е осигурен преводач, който в момента е на процеса.

Българите от екипажа бяха държани пет месеца под домашен арест на територията на Република Гърция, по подозрения за участие в организирана група за контрабанда на цигари, а в края на миналата година бяха освободени с мярка подписка в България. Това стана благодарение на телевизия «Скат», която плати, броени минути преди изтичане на крайния срок, гаранциите на моряците. Петима от шестимата българи се завърнаха в родината, а през цялото време в затвора остана старши помощник-капитанът Недялко Петров, заедно с капитана на плавателния съд от Русия.

Преди връщането си в страната, и след това, моряците настояваха за спешна намеса от страна на българските власти. Те изискаха започването на разследване срещу собственика, по думите им, на плавателния съд Георги Стоянов Мишков. От това и след десетки жалби до множество институции последва прокурорско постановление, което показа слабостта на органите в държавата да вникнат в проблема.

Разследване на Maritime.bg разкри още в началото на миналата година собствениците на плавателния съд и сложната конфигурация от офшорни компании, зад които стоят те.

Пред Maritime.bg нито Георги Мишков, нито другият известен собственик на кораба Станчо Вълчев успяха да дадат ясен отговор на въпроса защо корабът е бил арестуван. Последният успя само да каже, че не обвинява моряците. В заплетената сага немалко участие е взел и Станчо Савов, който стана известен с инцидентите на неговите кораби през последните години.

Бездействието на държавата и нежеланието на компетентите органи да заведат производства срещу корабособствениците отприщи невиждани през последните години протести на български моряци. Общо над 200 души излязоха в знак на съпричастност към българските моряци, по време на двата организирани от тях протести. 

[ultimate 2 /] 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент