Бреговата охрана на Гърция издирва ирански танкер

Гръцката брегова охрана е започнала издирване на построения през 2008 година ирански танкер BAIKAL.

Корабът е посетил порта в Сирос, във вторник, с товар от 146 хил. тона суров петрол, съобщиха властите в страната. Корабът е правил опит да бункерова в терминал, собственост на фирмата Секавин. Услугата е била отказана, след което корабът е напуснал порта и се е насочил към Миконос. Около 20 минути след напускането на пристанището на BAIKAL е била изключена AIS.

Митническите служби в Гърция са уведомили Звеното за финансови престъпления, което от своя страна е изискало съдействие от Бреговата охрана.

Според властите в Гърция, танкерът е трябвало да достави гориво за клиент от страната или от Балканите, въпреки наложеното ембарго от ЕС, пише в-к “Катимерини”. В корабната документация не е имало информация за получателя на товара.

Внасянето на петрол в страни от ЕС беше забранено на Иран, като част от санкциите, които бяха наложени на страната, заради програмата й ядрени опити.

“Провеждаме разследване за да не се допусне нарушаване на ембаргото. В крайна сметка ние не осигурихме гориво за кораба, защото в противен случай щяхме да нарушим закона”, заяви представител на фирмата Секавин, цитиран от Ройтерс. “Въпреки флага под който плава, корабът е ирански”, допълни още неназованият представител.

Корабът плава под флага на Танзания. Страната гарантира, че ще изведе от своя регистър ирански кораби.
През юни името на кораба е било променено от BLOSSOM на BAIKAL.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини