Бъдещите атомни самолетоносачи – гръбнак на руския Военноморски флот

Най-важният елемент за сигурността на Русия по море ще станат тежките атомни самолетоносачи. До 2020г. Военноморския флот на Русия ще приеме в състава си такъв кораб, съобщиха от Военнопромишлената комисия на федерацията.

Самолетоносачът, който ще стане част от флота, ще съчетава свойствата на щабен кораб и мощно ударно средство, а по оборудване и много други показатели ще изпревари съществуващите в света авионосци, смятат конструкторите, цитирани от радио Гласът на Русия. Руският самолетоносач-крайцер на бъдещето трябва да изпревари времето си, са убедени в правителството. Главното изискване към такъв кораб е способността да действа в различни среди, т.е. да нанася удари по цели във въздуха, на водата, сушата и дори в космоса. Това ще бъде постигнато благодарение на тясното взаимодействие на самолетоносача с орбиталната групировка, информира още изданието.

Сега в състава на ВМФ на Русия има само един тежък самолетоносач-крайцер – „Адмирал Кузнецов”. Той е на въоръжение в Северния флот. До 2020 година той трябва да бъде модернизиран. А за необходимостта от създаване на нови групи от самолетоносачи, разговори се водят отдавна, разказа за „Гласът на Русия” директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.

“Съществуваха някакви противоречия между Обединената корабостроителна корпорация и министерството на отбраната. В крайна сметка те бяха преодолени след като самото ръководство на страната заяви, че е необходимо да бъда създадени групировки от самолетоносачи. Тъй като Русия има четири флота, то и групировките явно ще бъдат четири. Програмата се развива именно изхождайки от този фактор. На 23 ноември главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков заяви: „разработването на проекта на самолетоносач трябва да бъде завършена до 2020 година. Финансови средства затова вече са отпуснати. Изискванията, които се предявяват към перспективния кораб – това е практически неограничена автономност на плаване (за сметка на оборудването на атомни реактори), възможност да се предвижва по всяко време и висока бойна устойчивост”, коментира Коновалов.

На новия кораб се възлагат не само утилитарни функция, подчертава главният редактор на изданието „Износ на оръжие” Андрей Фролов.

“Този кораб има много функции. Символичната функция – самолетоносач в състава на руския флот говори за това, че Русия претендира за една от водещите позиции като морска държава. И разбира се, той е необходим за устойчивостта на корабните групировки: осигурява на тях, и на подводниците, прикритие от въздуха. Прикритие могат да осигуряват и частите на морската пехота, които провеждат операции в отделечени точки на света”, заяви Флоров

В състава на ударната група от самолетоносачи освен самия крайцер влизат минимум шест бойни кораби и една-две подводници. Водоизместимостта на самолетоносача ще надхвърля 50,000 тона – това е повече, отколкото на „Адмирал Кузнецов”, но по-малко от съвременните американски авионосци. На борда на руския кораб могат да кацат около 80 палубни самолети. По проекта работят няколко корабостроителни институти и конструкторски бюра. Планирано е работата да бъде завършена към 2018 година и веднага да започне строителството на самолетоносача.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент