Освободиха българските моряци от кораб „Ина“

Пред медиите моряците от „Ина“ разказаха за преживяното от самото задържане до завръщането им в България.
Снимка: Maritime.bg

Петима от шестимата български моряци от моторен кораб „Ина“ са били освободени, повече от година и половина след задържането им.

Това съобщи за Maritime.bg собственикът на Национална телевизия „СКАТ“, Валери Симеонов.

За нас случаят с моряците от кораба „Ина“ беше дълг. Телевизия „Скат“ направи това, което не направи държавата. Успяхме!„, каза още Симеонов.

Утре нашите сънародници ще се приберат в България.

Заседанието на съда продължава утре или в близките дни с разглеждане на статута на останалите обвинени лица.

Maritime.bg припомня, че е бил задържан соченият за главен виновник от моряците – Георги Мишков
. Свидетел на ареста е съобщил, че полицията го прибрала на излизане от затвора, където лежат двамата капитани.

Показателно в сагата „Ина“ е липсата на всякакво действие от страна на органите в България. Шест месеца родните служби не успяха да установят кои са собствениците на плавателния съд. В крайна сметка варненски прокурор реши, че на територията на България няма престъпление и предаде случая към Софийската прокуратура. Не е известно какво са решили органите в столицата.

Масово прехвърляне на топката. По добре изпипан модел, моряците от кораба бяха оставени без никакви договори, с което възможността им за защита беше ограничена до минимум. Все още българите от екипажа на злощастния кораб не са получили нито лев от собствениците за последните месеци на борда, а и след това. Никоя институция в държавата не успя да защити трудовите им права. Топката стигна и до президента Росен Плевнелиев, който препрати исканията на моряците до МВнР и МТСП.

Офшорната плетеница, зад която се бяха скрили собствениците на кораба им осигури пълно спокойствие досега. Все още обаче не е известно кой се крие зад едно от офшорните дружества, което се явява собственик на кораба, през базираната в Лондон – „Ростов транспорт“. „Петърс холдинг“ остава и досега обгърната в мъгла.

Очаквайте продължение…

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент