Правителството на Израел спъва развитието на ZIM

Международният превозвач Zim заяви, че нежеланието на правителството в Израел да позволи разделяне на компанията води до невъзможност за увеличаване на приходите и влизане в съюзи с други компании, на фона на състоянието на международната морска индустрия.

Създаването на международно звено и по-малко насочено към Израел звено ще освободи бизнеса, който в момента е ограничен от златната акция на израелското правителство, която дава възможност за налагане на вето при всеки опит за промяна на корпоративната структура, коментира главният изпълнителен директор на компанията, Рафи Даниели.

По думите му, сегашната ситуация създава огромни затруднения за компанията при влизането на финансовите пазари, създаването на партньорства и съюзи и ограничава гъвкавостта при развитието на конгломерата. Въпреки това Рафи Даниели допълва, че преговорите с правителството на Израел продължават, а идеята е да се създаде международно звено, което да поеме около 85% от операциите.

Главният изпълнителен директор на Zim предрича и по-голяма депресия на пазарите през следващата година. 

Zim се контролира от милиардера Идан Офер, през неговата компания – Israel Corp. През третото тримесечие на годината компанията е отчела приходи в размер на 16 млн. щ. долара, в сравнение с 66 млн. долара загуба през предходната година. Значително са били намалени разходите.

Според Alphaliner, Zim е поръчала нови кораби представляващи 47% от целия й флот, ниво преминато само от базираната в Тайван Evergreen Line. Новият капацитет ще влезе на пазара от 2015 година. Тогава се очаква и пускането на новия Панамския канал, което според анализатори значително ще увеличи преминалите товари. “Трябва да сме готови за това”, завършва Даниели.

По материали на Bloomberg и Alphaliner

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на