Първи реакции след оневиняването на българските моряци от кораб „Ина“

ИАМА ще съдейства на моряците от кораб „Ина“. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“, к.д.п. Сергей Църнаклийски. По думите му агенцията, както и преди, така и сега ще им окаже съдействие. „Ние сме изключително доволни от решението на гръцкия съд, в ИАМА винаги сме вярвали, че нашите колеги са невинни“, каза още к.д.п. Църнаклийски.

„Винаги сме били убедени, че моряците от екипажа на кораб „Ина“ са невинни. Убедени сме, че и старши помощник-капитанът Недялко Петров също е невинен“, каза пред Maritime.bg председателят на Българската асоциация на морските капитани, к.д.п. Димитър Димитров.

Maritime.bg припомня, че ИАМА съдейства на моряците за преиздаване на техните документи за правоспособност веднага след завръщането им в България. БАМК също взе активно участие в подкрепа на българите, а благодарение на международните контакти на сдружението немалка част от данните за фирмата-корабособственик бяха събрани.

Днес петима от българските моряци се завръщат в родината. В Гърция ще остане старпомът Недялко Петров, както и капитанът на кораба Валентин Боргояков. Българският капитан ще се върне в родината след 2 месеца и 8 дни.

Снощи в пряко предаване по Национална телевизия „Скат“, собственикът на медията г-н Валери Симеонов определи сочения за корабособственик Георги Стоянов Мишков като „мошеник от световен мащаб“. Припомняме, че Мишков бе арестуван и при засилени мерки за сигурност отведен на разпит. По думите на Валери Симеонов, Мишков е правил опит да подкупи капитана на кораба, а целта – вината да бъде прехвърлена върху екипажа. „Той е искал да разработи тезата, че едва ли не моряците са откраднали кораба, оневини капитана и най-вече себе си“, заяви Валери Симеонов.

Евродепутатът Слави Бинев, който запозна ЕП със случая също изрази своето задоволство от решението на съда в Нафплио. По думите му ЕС много внимателно е наблюдавал процеса, както наблюдава и случая със задържаните български моряци в Испания, от кораб „Св. Николай“.

„Най-тежкото е, че един от нашите колеги остава в затвора“, каза от Гърция морякът Георги Вълев. „Тази година ще остане паметна за нас. Смятам, че животът ни трябва да продължи. Най-голямото удовлетворение за нас, през това време беше задържането на собственика Мишков, точно когато съдът освобождаваше нас“, каза още той.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост