Пирати избиват “един по един” екипажа на танкер. Искат 2 млн. до края на деняСомалийски пирати заплашват да убият “един по един” всички моряци от екипажа на танкера ROYAL GRACE, ако до края на деня не получат откуп в размер на 2 млн. щ. долара, съобщиха техни близки, цитирани от медии в Индия.

Пиратите вече убиха един моряк от екипажа на плавателния съд. На борда на кораба има 21 моряци. Пират се е свързал със семейството на един от моряците и отправил искането.

Правителството на Индия е съобщило на близките на моряците, че ще съдейства с всичко по силите си, но преговори с пиратите няма да бъдат водени. Нито семействата на отвлечените моряци, нито компанията-собственик могат да осигурят необходимата за откупа сума.

Maritime.bg припомня, че корабът беше отвлечен край Оман в началото на месец март, но компанията-собственик не изнесе информацията. Според фирмата наела моряците – East India Shipping Agency, корабособствениците не са информирали близките поради опасения, че ще бъдат санкционирани от властите в Индия. На борда на танкера има 17 индийци, 3 нигерийци, 1 пакистанец и 1 бангладешец. 

Maritime.bg припомня, че сомалийските пирати са атакували едва 21 кораба през цялата година, в сравнение със 147 атаки, година по рано. Това отчита Центърът за корабоплаване на НАТО, отбелязвайки, че това е 90-процентен спад. 10 от атакуваните кораби са били отвлечени, а 17 само са били доближени. НАТО отчита, че огромен брой нападения са били отблъснати благодарение военноморските мисии в района. Разбити са и над 30 пиратски групи, информират от Центъра за корабоплаване.Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини