Министър Московски: Инцидентът с кораб „Фери топ 1“ не е прикриван

Инцидентът с потъналия в порта на Дунавски драгажен флот кораб ФЕРИ ТОП 1 не е прикриван. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на депутат от ПП „Атака“. Припомняме, че още преди дни ръководството на ИА „Морска администрация“ заяви, че е несериозно да се твърди, че случаят е бил прикриван.

Всички отговорни институции са предприели мерки за евентуалното изтичане на гориво в реката, още в деня когато капитанът на кораба е подал рапорт, заяви министър Московски. Той заяви, че в ДМА – Русе рапортът е постъпил в 11:30 ч. на 9 ноември. В 13:30 от агенцията са изпратили катер за оглед на района и установяване на евентуално замърсяване. Група инспектори от дирекцията по същото време са извършвали оглед и снимки от територията на порта, каза още Московски.

Ивайло Московски коментира, че от ПБЗН са предоставили четири помпи за отводняване. Екипажът е започнал отводняване на средните баластни танкове, при което от ДМА – Русе са предупредили моряците за възможно пречупване на плавателния съд. Часове по-късно това се случва.

Комисия за разследване на аварията е назначена на 12 ноември, съгласно КТК, коментира още Московски. По думите му районът е успешно третиран с продукти за отстраняване на нефтени замърсявания.

Maritime.bg припомня, че от ДМА – Русе съобщиха вчера, че се прави опит за изпомпване на водата от машинното отделение на потъналия ФЕРИ ТОП 1. Целта е  кърмовата част на кораба да бъде издигната за да се стигне до горивните танкове, където вероятно има около 20 000 литра газьол.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.