Трима бедстващи риболовци бяха спасени край Синеморец

Трима риболовци са били спасени рано тази сутрин, при продължила цяла нощ спасителна операция край Синеморец. Това съобщиха от ИА „Морска администрация“ за Maritime.bg. Агенцията е координирала цялата операция.

Късно снощи двигателят на рибарската лодка, в която имало трима души (60, 62 и 64-годишна възраст) отказва. Съдът е снесен и разбит в скалите на Синеморец. Мъжете успяват да се качат на голям камък в района.

В операцията са се включили екипи на Гражданска защита и Военноморските сили.  В района са били изпратени катери на Гранична полиция и ИА „Морска администрация“.

От катер на ГДГП е спуснат RIB, който успява да се доближи до мъжете. Само един от тях се е съгласил да скочи във водите, след което бил изтеглен и спасен. Другите двама души остават още няколко часа на скалата, край Синеморец.

Около 02:00 ч., по решение на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“, е поискано включването в операцията на хеликоптер. Екипите на брега на успели да достигнат до бедстващите мъже.

На разведеляване, когато хеликоптерът вече бил вдигнат, мъжете били спасени от намиращите се в морето сили.

По последна информация бедстващите рибари са били транспортирани на Пристанището в Царево където са ги поели екипи на Спешна медицинска помощ. След направени обстойни прегледи е установено, че състоянието им е добро и по тяхно настояване са изписани за домашно лечение.

Цялата операция е била координирана през нощта лично от директора на ДМА – Бургас, к.д.п. Живко Петров.

„Изказвам своята благодарност на колегите от ИАМА, Гранична полиция и Военноморските сили за успешната операция“, каза пред Maritime.bg, к.д.п. Църнаклийски.

Maritime.bg – България / Инциденти

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост