Трима бедстващи риболовци бяха спасени край Синеморец

Трима риболовци са били спасени рано тази сутрин, при продължила цяла нощ спасителна операция край Синеморец. Това съобщиха от ИА „Морска администрация“ за Maritime.bg. Агенцията е координирала цялата операция.

Късно снощи двигателят на рибарската лодка, в която имало трима души (60, 62 и 64-годишна възраст) отказва. Съдът е снесен и разбит в скалите на Синеморец. Мъжете успяват да се качат на голям камък в района.

В операцията са се включили екипи на Гражданска защита и Военноморските сили.  В района са били изпратени катери на Гранична полиция и ИА „Морска администрация“.

От катер на ГДГП е спуснат RIB, който успява да се доближи до мъжете. Само един от тях се е съгласил да скочи във водите, след което бил изтеглен и спасен. Другите двама души остават още няколко часа на скалата, край Синеморец.

Около 02:00 ч., по решение на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация“, е поискано включването в операцията на хеликоптер. Екипите на брега на успели да достигнат до бедстващите мъже.

На разведеляване, когато хеликоптерът вече бил вдигнат, мъжете били спасени от намиращите се в морето сили.

По последна информация бедстващите рибари са били транспортирани на Пристанището в Царево където са ги поели екипи на Спешна медицинска помощ. След направени обстойни прегледи е установено, че състоянието им е добро и по тяхно настояване са изписани за домашно лечение.

Цялата операция е била координирана през нощта лично от директора на ДМА – Бургас, к.д.п. Живко Петров.

„Изказвам своята благодарност на колегите от ИАМА, Гранична полиция и Военноморските сили за успешната операция“, каза пред Maritime.bg, к.д.п. Църнаклийски.

Maritime.bg – България / Инциденти

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със