Поправки в Закона за пристанищата ще облекчават инвеститорите

Започва обществено обсъждане на поправките в Закона за пристанищата, предложени от ГЕРБ. Във Варна това ще се случи следващия вторник в община Варна от 14:00 часа на 14 етаж. Това съобщи на пресконференция днес депутатът Димитър Атанасов, който смята, че браншът е дал добри индикации за ползата от поправките на среща, проведена вчера. Събират се още предложения, допълни народният представител.

Според предвидените корекции, трябва да се облекчат процедурите при разширяване на пристанищата, които са яхтени и рибарски. Инвеститорите вече няма да чакат с месеци или по половин година парламентът да одобри намеренията им. Няма да се провеждат и конкурси при изграждането на нови пристанищни съоръжения.

Само инвеститори от клас „А” обаче ще може да кандидатстват с такива проекти, което ще бъде и една от атакуваните теми от опозицията при приемането на поправките, прогнозира Димитър Атанасов.

След промените би трябвало Министерски съвет да избира големите инвеститори, като техните намерения ще бъдат обсъждани в МРРБ и транспортното министерство. Тези правила не засягат големите черноморски пристанища у нас. Няма да има и търгове и предпоставки за обжалването им, което допълнително бави и отказва бизнеса от плановете му.

След ревизия на закона на дъното на морето ще може да се изгражда линейна инженерна инфраструктура, което досега не бе нормативно възможно. Тя включва кабели, тръби и кейови стени.

Депутатът Димитър Атанасов подчерта, че е жалко, че промените се правят едва сега, след като отшумя бумът в строителния бранш. Според него поправките няма да са в разнобой със Закона за публично-частното партньорство, нито с европейските закони.

Промените не засягат крайбрежните територи, които се уреждат по Закона за устройство на територията. Кейовете и стоянките и подводната инфраструктура ще имат подробни устройствени планове, поясни депутатът. Предвижда се пристанищните такси да станат публично достояние, което да момента не е така.

Следващия понеделник поправките в Закона за пристанищата ще бъдат обсъдени с бранша в Бургас. / Днес+

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на