Китайски рибари „случайно“ прекъснаха кабели на виетнамски изследователски кораб

Китайски риболовни кораби случайно прекъснаха кабели на работещ в Южнокитайско море изследователски кораб. Това съобщи изпълнителният директор на компанията-собственик на плавателния съд – Vietnam Oil & Gas Group, До Ван Хау. “За разлика от предния път, когато работата ни в контролираните от Виетнам води бе прекъсната, сега става въпрос за случаен инцидент”, допълни още той.

Според Пхам Виет Дунг, който отговаря за операциите на компанията, “китайските риболовни кораби тормозят изследователския кораб BINH MINH 2”. Това казва Дунг пред контролирания от виетнамския петролен гигант вестник “PetroTimes”.

Maritime.bg припомня, че през изминалата година подобен инцидент се разви доста по остро. Тогава китайски патрулни кораби буквално се сблъскаха с виетнамски съдове. 

Китайското външно министерство съобщи, че в момента разследва случая. В своя защита, говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей заяви, че “китайските кораби са извършвали нормални риболовни дейности”.

Тема в развитие: Напрежение в Южнокитайско море

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със