Укрепват дигата край видинското пристанище

Започна укрепването на близо километър и половина от дигата край пристанище Видин. Така градът ще има сигурна защита от високите води на р. Дунав, а условията за корабоплаване и акостиране на брега ще бъдат подобрени и модернизирани. Проектът, на стойност 5 млн. лв., се финансира от „Пристанищна инфраструктура“ и ще завърши през есента на 2013 година, съобщава БНТ.

Условията за строителство сега са все още благоприятни, но укрепването на дигата ще спре, когато нивото на Дунав достигне около 3 м. Защитната стена на Видин е строена преди повече от 40 години и пукнатини по нея пропускат вода.

„И в момента има в стената такива участъци, които е неотложно, бих казал, да се укрепнат с цел, когато се качва Дунавът и когато слиза има процеси, които изнасят зад стената материал. Този проект цели основно укрепването на стената на пристанището“, каза ръководителят на проекта Севдалин Хаджиев.

Освен по-голяма сигурност за града срещу наводнения, укрепителните работи ще са предпоставка за модернизиране на корабните места за акостиране на пристанище Видин. Годишно порта се посещава от над 170 круизни кораба. Като място, където се кръстосват два европейски коридора – №4 със Дунав мост 2 и №7 със самата река, пристанището ще играе все по-съществена роля в Европа, твърдят експерти.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на