Провеждат нови разпити със задържаните в Испания моряци от кораб „Св. Николай“

Вчера и днес се провеждат нови разпити със задържаните българските моряци от кораб „Св. Николай“. Това съобщи пред Maritime.bg, адвокат Владимир Владимиров, който защитава част от българите. „Евентуално към края на следствието, надявам се, срещу повечето да бъде сменена мярката за неотклонение“, каза още той. По думите му в момента защитата се е фокусирала точно върху това.

Следствените действия срещу 12-те задържани чужденци – испанци и колумбийци, вървят изключително бавно. „Спрямо тях не са изпълнени всички действия, към някои предстоят разпити, към други очни ставки, все неща, които не касаят моряците“, коментира адвокат Владимиров.

„За да пуснат някой, трябва следствените действия да свършат с всички. Смятам, че в момента сме в средата на процеса“, заяви още адвокатът.

Maritime.bg научи, че за част от моряците се допуска промяна на мярката срещу гаранция. Тази информация потвърди адвокат Владимир Владимиров. Той каза, че към момента за двама или трима от моряците със сигурност това ще стане. „Направено е такова предложение, което засега не е контрирано от прокуратурата“, допълни още той.

Извършен е повторен оглед на кораб „Св. Николай“, на чийто борд бяха открити около 3 тона кокаин. Властите в Испания все още не са се произнесли за конфискацията на плавателния съд.

Собственикът на кораба Дойчин Дойчев не отговаря на телефонните повиквания. Припомняме, че няколко репортерски проверки на Maritime.bg не успяха да го открият в офиса на компанията, в град Бургас. При проведена среща с близките на моряците от преди месеци, Дойчев обеща, че ще предостави договорите на моряците. Според близки пред последните дни, служители на Борд Марин са се свързали с тях и предоставили договори, които обаче роднини определят като – „фалшифицирани“.

Припомняме, че преди дни, близки на моряците коментираха, че условията в испанските затвори са под всякаква критика.  “Те са с летни и без горни дрехи, без зимни обувки и чорапи. Някои от моряците вече са болни”, каза тогава пред Maritime.bg съпругата на боцмана на кораба, Антоанета Николова. Тя допълни, че информацията й е от затвора Мадрид 7.

Междувременно днес в Морския храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, във Варна, роднини на моряците дадоха молебен за здраве, успех и скорошно завръщане на техните близки.

Видео: 

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/moleben-moryaci.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Кораб Св Николай“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/moleben-moryaci.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на