Спасиха български моряк от потъналия край Ротердам автомобиловоз (+)

Един български моряк е бил спасен снощи, след потъването на автомобиловоза BALTIC ACE, научи Maritime.bg. На брега вече е кадет от Варна.

Корабът потъна на около 25-30 nm от бреговете на Ротердам, след колизия с плаващия под флага на Кипър контейнеровоз, CORVUS J. Maritime.bg припомня, че след стартираната от холандските власти операция, бяха спасени 13 моряци. Все още по междинна информация, се издирва другата част от екипажа.

Очакваме в рамките на ден-два, българският моряк да се прибере„, каза пред Maritime.bg, управителят на Стамко Ейджънси, к.д.п. Тодор Цонков.

Корабите са се сблъскали в Северно море, при изключително тежка обстановка, съобщава се за силен валеж, придружен със силен вятър. Контейнеровозът CORVUS J е плавал към Антверпен. Автомобиловъз BALTIC ACE е извършвал преход към Котка. Все още не е известно колко автомобила е имало на борда на потъналия кораб.

Властите в Холандия съобщават, че корабът е потънал „бързо след колизията“. Контейнеровозът, под собствен ход, се е включил в търсенето на моряците от BALTIC ACE.

Хеликоптери са изтеглили от водите 13 моряци, успели да се евакуиран на спасителни плотове. Открити са телата на четирима моряци. Все още в неизвестност са седем души. Съобщава се, че водата в района е 10 градуса.

Не е имало други български моряци на борда на потъналия кораб.

Кораб CORVUS J е понесъл значителни щети, съобщиха от холандската брегова охрана. На борда му има 12-членен екипаж. Няма опасност за моряците и кораба.


Спасеният стажант е Тодор Демерджиев. Завършил е Технически университет – Варна през тази година, със специалност „Корабоводене“, съобщи пред Maritime.bg доц. Николай Минчев, декан на ФМНЕ при ТУ – Варна.

От ИА „Морска администрация“ обясниха, че след преминаване на всички процедури младежът ще бъде репатриран в страната ни.

Уведомени са близките на спасения, който е в добро здравословно състояние.

Самолет и два хеликоптера обследват мястото на катастрофата в търсене на изчезналите моряци от потъналия BALTIC ACE, съобщиха от Бреговата охрана на Холандия.

Видео: 

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на

Емил Милев: Новото пристанище „Карантината“ е много полезно за дребния и среден риболов

За големите рибарски кораби вариантът е да бъде разширено рибарско пристанище „Варна“ със средства от новия програмен период, заяви пред Maritime.bg Емил Милев, председател на