Спасиха български моряк от потъналия край Ротердам автомобиловоз (+)

Един български моряк е бил спасен снощи, след потъването на автомобиловоза BALTIC ACE, научи Maritime.bg. На брега вече е кадет от Варна.

Корабът потъна на около 25-30 nm от бреговете на Ротердам, след колизия с плаващия под флага на Кипър контейнеровоз, CORVUS J. Maritime.bg припомня, че след стартираната от холандските власти операция, бяха спасени 13 моряци. Все още по междинна информация, се издирва другата част от екипажа.

Очакваме в рамките на ден-два, българският моряк да се прибере„, каза пред Maritime.bg, управителят на Стамко Ейджънси, к.д.п. Тодор Цонков.

Корабите са се сблъскали в Северно море, при изключително тежка обстановка, съобщава се за силен валеж, придружен със силен вятър. Контейнеровозът CORVUS J е плавал към Антверпен. Автомобиловъз BALTIC ACE е извършвал преход към Котка. Все още не е известно колко автомобила е имало на борда на потъналия кораб.

Властите в Холандия съобщават, че корабът е потънал „бързо след колизията“. Контейнеровозът, под собствен ход, се е включил в търсенето на моряците от BALTIC ACE.

Хеликоптери са изтеглили от водите 13 моряци, успели да се евакуиран на спасителни плотове. Открити са телата на четирима моряци. Все още в неизвестност са седем души. Съобщава се, че водата в района е 10 градуса.

Не е имало други български моряци на борда на потъналия кораб.

Кораб CORVUS J е понесъл значителни щети, съобщиха от холандската брегова охрана. На борда му има 12-членен екипаж. Няма опасност за моряците и кораба.


Спасеният стажант е Тодор Демерджиев. Завършил е Технически университет – Варна през тази година, със специалност „Корабоводене“, съобщи пред Maritime.bg доц. Николай Минчев, декан на ФМНЕ при ТУ – Варна.

От ИА „Морска администрация“ обясниха, че след преминаване на всички процедури младежът ще бъде репатриран в страната ни.

Уведомени са близките на спасения, който е в добро здравословно състояние.

Самолет и два хеликоптера обследват мястото на катастрофата в търсене на изчезналите моряци от потъналия BALTIC ACE, съобщиха от Бреговата охрана на Холандия.

Видео: 

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита