Stamco: Човешка грешка е вероятната причина за инцидента в Северно море

Човешка грешка вероятно е довела до сблъсъка между двата кораба в Северно море, при който загинаха петима членове от екипажа на потъналия BALTIC ACE. Това заявиха от гръцката Stamco Ship Management Co. Ltd.

Видео:

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Според холандските Кралски военноморски сили, цитирани от Ройтерс, условията преди инцидента са били “коварни”.

Според Панагиотис Каколири, оперативен мениджър в Stamco, условията в Северно море са били нормални. “Някои неща не могат да се контролират. Това се е случило при добро време, при нормална обстановка. Имало е добра видимост, така че според мен, най-вероятно става въпрос за човешка грешка”, коментира още той.

Все още не е известно дали властите в Холандия са разпитали полския капитан на кораба. Той е откаран за лечение в местна болница.

Според Бреговата охрана на Холандия, автомобиловозът е потънал за 15 минути. Екипажът на кораба е бил комплектован от украински, филипински и полски моряци. Все още не се съобщава националността на загиналите. Български моряк е бил спасен, след потъването на плавателния съд.

Видео:
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/spasen-moryak.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/spasen-moryak.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Само единадесет моряци от 24-членния екипаж са успели да достигнат спасителните плотове. Двама души са били спасени от другия кораб – CORVUS J. Открити са телата на петима моряци, двама от тях са били със спасителни жилетки.

“Не очакваме откриването на още оцелели”, каза говорителят на Бреговата охрана на Холандия. “Някои от жертвите може да са в самия кораб, но към момента времето не позволява да спуснем водолази”, добави още той.

Първи снимки на контейнеровоза CORVUS J след сблъсъка:

Още за инцидента с кораб BALTIC ACE 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното