Тодор Демерджиев: Бях на мостика на Baltic Ace при сблъсъка в Северно море


Спасеният кадет Тодор Дермеджиев, от екипажа на потъналия край Ротердам кораб BALTIC ACE, ексклузивно пред Maritime.bg, веднага след завръщането си в България.

Видео:
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Трийсетина души посрещнаха късно днес на Летище Варна спасения кадет от борда на потъналия кораб BALTIC ACE. Семейството, приятели и любимата на Тодор Демерджиев го посрещнаха на терминала. Младежът бе видимо в приповдигнато настроение.

Тодор Демерджиев

Пред Maritime.bg Тодор Демерджиев заяви, че е бил на мостика по време на колизията между BALTIC ACE и CORVUS J, следствие на която автомобиловозът потъна. Той добави, че корабът е потънал бързо. Младежът успява с плуване да се добере до спасителен плот. „Спасиха ни бързо след това“, каза още Дермеджиев.

По думите на Демерджиев предстои разследване, което по негова информация, вероятно ще продължи около две години. „Има компетентни органи, които ще се произнесат кой е виновен. Опитах се да запазя самообладание, но нещата се развиха доста бързо“, каза още той.

Тодор Демерджиев заяви, че в операцията са участвали сили на няколко страни, както и кораби намирали се в района на колизията.

Майката на Тодор Ивета Демерджиева заяви, че е най-щастливата майка. „От момента в който ни се обади досега бяхме много притеснени“, добави още тя.

Момент от спасителната операция / Снимка: БО, Холандия
Момент от спасителната операция / Снимка: БО, Холандия

Бреговата охрана на Холандия прекрати операцията по търсене на изчезналите моряци от потъналия кар кериър BALTIC ACE. Районът на катастрофата е бил обозначен от хидрографския кораб на Холандия, ARCA.  Корабът ще остане в района за да осигури безопасността на корабоплаването. Потъналият BALTIC ACE представлява опасност за трафика, съобщиха по телефона за Maritime.bg от базираната в Гърция Stamco Ship Management Co. Ltd . Корабът е потънал в изключително натоварен район. Там дълбочината е 36 метра, само на 6 метра под морското равнище се намира потъналият BALTIC ACE. Ако времето позволява, в понеделник ще бъде извършен водолазен оглед на кораба.

Министерството на инфраструктурата и околната среда на Холандия поддържа контакт със собственика на потъналия плавателен съд – базираната в Пирея, Baltic Highway. От министерството съобщават на официалния си сайт, че все още очакват корабособствениците да предоставят план за изтеглянето на потъналия кораб. Към момента само специализираната компания Smit Salvage е изразила готовност за провеждане на такава операция. Припомняме, че на борда на потъналия кораб има 1417 автомобила, марка Мицубиши. Според някои медии в Холандия, BALTIC ACE е превозвал и автомобили Ферари, Бентли, Ролс Ройс и Ламборджини.

Вестници в Холандия цитират риболовец станал очевидец на колизията. Пред De Telegraaf, рибарят Рене Сперлинг казва, че е получил сигнала за бедствие. “Капитанът беше паникьосан. Потъваме, имаме спешна нужда от помощ, викаше той. Звучеше много емоционално и притеснено”, казва още риболовецът. Сперлинг е насочил риболовния си кораб към района на катастрофата, но е открил само празни спасителни плотове.

Видео:
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/spasen-balgarski-moryak.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Пораженията по контейнеровоза CORVUS J след сблъсъка, снимка БО Холандия
Щети по контейнеровоза CORVUS J след сблъсъка / Снимка: БО, Холандия

Пред вестник Algemeen Dagblad друг риболовец – Уоут Воелаарс казва, че  е видял на радара как двата кораба се сближават. “CORVUS J се отклони на дясно, докато BALTIC ACE се насочи към него с рязка промяна на курса в ляво”, казва рибарят. Той допълва коментара си пред вестника казвайки, че според него най-вероятно инцидентът е причинен от комуникационна грешка.

Властите в Холандия съобщиха, че няма да провеждат разследване на инцидента. “Инцидентът е станал извън 12-милната зона, което означава, че е извън нашата юрисдикция”, съобщават от главната дирекция на полицията в Холандия, на своя сайт. “Друга причина за непровеждане на разследване е, че корабите плават под флаговете на Бахамските острови и Кипър”, добавят още от полицията. Полицията в страната ще извърши единствено идентификация на жертвите. Според международното право и двете страни на флаговете на корабите участвали в колизията са длъжни да проведат разследване, съобщават от Холандския съвет за безопасност – независим разследващ орган. От организацията съобщават, че вече са контактували администрации на флаговете за да предоставят съдействие при предстоящо разследване.

Maritime.bg припомня, че инцидентът стана на около 25 – 30 nm от пристанището в Ротердам на 5 декември.

Всичко за инцидента с кораб BALTIC ACE  

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота