Тодор Демерджиев: Имаше комуникация между двата кораба


„Имаше комуникация“, каза спасеният Тодор Демерджиев от борда на автомобиловоза BALTIC ACE
, на импровизирана пресконференция днес в Аксаково, предаде репортер на Maritime.bg. По думите на младежа по време на инцидента на вахта е бил третият помощник-капитан. Демерджиев не пожела да коментира момента преди сблъсъка между двата кораба, следствие на който загинаха няколко души от неговия кораб, но бе категоричен, че комуникация между съдовете е имало.

Той добави още, че след удара полският капитан на кораба не имало какво друго да нареди освен напускането на борда. „Нямаше толкова възможности за реакция“, добави пред Maritime.bg младежът.

Той не можа да определи колко време след колизията контейнеровозът CORVUS J се е отделил от BALTIC ACE. „Корабът потъна за около 10 минути“, спомня си Демерджиев. „Блекаут имаше няколко минути след сблъсъка“, допълни още той.

Не мога да кажа„, заяви Демерджиев на въпрос дали третият помощник-капитан е взел решение за отклоняване от курса. Видно от данните на AIS, BALTIC ACE рязко е променил курса си на ляво, което според западни анализатори е вероятната причина за инцидента.

По думите на Демерджиев предстои разследване, което ще установи точните причини за колизията и определи кои са виновните за злощастния инцидент.

Видео:
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev-2.m4v“
width=“540″
height=“340″
description=“Спасен български моряк“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev-2.m4v“
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Вижте ексклузивни кадри от посрещането на кадета Тодор Демерджиев на Летище Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на