Тодор Демерджиев: Имаше комуникация между двата кораба


“Имаше комуникация”, каза спасеният Тодор Демерджиев от борда на автомобиловоза BALTIC ACE
, на импровизирана пресконференция днес в Аксаково, предаде репортер на Maritime.bg. По думите на младежа по време на инцидента на вахта е бил третият помощник-капитан. Демерджиев не пожела да коментира момента преди сблъсъка между двата кораба, следствие на който загинаха няколко души от неговия кораб, но бе категоричен, че комуникация между съдовете е имало.

Той добави още, че след удара полският капитан на кораба не имало какво друго да нареди освен напускането на борда. “Нямаше толкова възможности за реакция”, добави пред Maritime.bg младежът.

Той не можа да определи колко време след колизията контейнеровозът CORVUS J се е отделил от BALTIC ACE. “Корабът потъна за около 10 минути”, спомня си Демерджиев. “Блекаут имаше няколко минути след сблъсъка”, допълни още той.

Не мога да кажа“, заяви Демерджиев на въпрос дали третият помощник-капитан е взел решение за отклоняване от курса. Видно от данните на AIS, BALTIC ACE рязко е променил курса си на ляво, което според западни анализатори е вероятната причина за инцидента.

По думите на Демерджиев предстои разследване, което ще установи точните причини за колизията и определи кои са виновните за злощастния инцидент.

Видео:
[hana-flv-player
video=”http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev-2.m4v”
width=”540″
height=”340″
description=”Спасен български моряк”
clickurl=”http://www.maritime.bg/video/todor-demerdzhiev-2.m4v”
clicktarget=”_blank”
player=”4″
autoplay=”false”
loop=”false”
autorewind=”false”
/]

Вижте ексклузивни кадри от посрещането на кадета Тодор Демерджиев на Летище Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент