Нова линия свързва турски и египетски портове

Вчера с официална церемония бе открита линията за Ро-Ро кораби между пристанището Искендерун в Турция и египетското пристанище Порт Саид, предаде Гласът на Турция.

На церемонията присъстваха министърът на търговията и митниците Хаяти Язъджъ, министърът на правосъдието Садуллах Ергин и много бизнесмени.

Министърът на търговията и митниците Хаяти Язъджъ подчерта че безредиците и хаосът в съседните страни няма да се отразят негативно на търговията на Турция и че линията за Ро-Ро кораби Искендерун-Порт Саид представлява важен алтернативен търговски път.

До днес по линията бяха транспортирани пет хиляди ТИРа и 3 хиляди пътника.

Тировете потеглят от Порт Саид за страните от Близкия Изток и Африка.

Пристанището Искендерун е най-голямата врата на Турция към Близкия Изток и със започването на движението на корабите Ро-Ро, капацитетът му нарастна двойно.

Поради стълкновнията в Сирия турските транспортни фирми не могат да се възползват от транспортните артерии за Близкия Изток преминаващи през Сирия.

С линията този проблем бе разрешен и товарните прицепи се доставят с корабите до Египет откъдето потеглят за крайните точки на маршрутите си.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.