Нова линия свързва турски и египетски портове

Вчера с официална церемония бе открита линията за Ро-Ро кораби между пристанището Искендерун в Турция и египетското пристанище Порт Саид, предаде Гласът на Турция.

На церемонията присъстваха министърът на търговията и митниците Хаяти Язъджъ, министърът на правосъдието Садуллах Ергин и много бизнесмени.

Министърът на търговията и митниците Хаяти Язъджъ подчерта че безредиците и хаосът в съседните страни няма да се отразят негативно на търговията на Турция и че линията за Ро-Ро кораби Искендерун-Порт Саид представлява важен алтернативен търговски път.

До днес по линията бяха транспортирани пет хиляди ТИРа и 3 хиляди пътника.

Тировете потеглят от Порт Саид за страните от Близкия Изток и Африка.

Пристанището Искендерун е най-голямата врата на Турция към Близкия Изток и със започването на движението на корабите Ро-Ро, капацитетът му нарастна двойно.

Поради стълкновнията в Сирия турските транспортни фирми не могат да се възползват от транспортните артерии за Близкия Изток преминаващи през Сирия.

С линията този проблем бе разрешен и товарните прицепи се доставят с корабите до Египет откъдето потеглят за крайните точки на маршрутите си.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на