Над 600 тона е горивото на Baltic Ace, изпомпват го до четири седмици

Компанията Svitzer, част от групата на Maersk, е била наета за операция по изтегляне на горивото от потъналия кар кериър BALTIC ACE. В танковете на кораба има 466 тона тежко гориво и 55 тона газьол. От компанията се надяват първи водолазен оглед да бъде извършен през тази седмица.

Първо водолази от Военноморските сили на Дания ще слязат до потъналия кораб. Дълбочината в района на инцидента е 36 метра, а BALTIC ACE се намира на едва 6 метра под морското равнище създавайки реална опасност за трафика. Водолазите от Дания ще претърсят плавателния съд за тела на останалите моряци.

От Svitzer съобщават, че горивото може да бъде прехвърлено, ако метеообстановката остане добра най-бързо от 2 до 4 седмици.

11 моряци загинаха следствие на колизията между кар кериъра BALTIC ACE и контейнеровоза CORVUS J. Телата на петима моряци бяха открити. Сред спасените е и единственият българин на борда на кораба – Тодор Демерджиев.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на