Над 600 тона е горивото на Baltic Ace, изпомпват го до четири седмици

Компанията Svitzer, част от групата на Maersk, е била наета за операция по изтегляне на горивото от потъналия кар кериър BALTIC ACE. В танковете на кораба има 466 тона тежко гориво и 55 тона газьол. От компанията се надяват първи водолазен оглед да бъде извършен през тази седмица.

Първо водолази от Военноморските сили на Дания ще слязат до потъналия кораб. Дълбочината в района на инцидента е 36 метра, а BALTIC ACE се намира на едва 6 метра под морското равнище създавайки реална опасност за трафика. Водолазите от Дания ще претърсят плавателния съд за тела на останалите моряци.

От Svitzer съобщават, че горивото може да бъде прехвърлено, ако метеообстановката остане добра най-бързо от 2 до 4 седмици.

11 моряци загинаха следствие на колизията между кар кериъра BALTIC ACE и контейнеровоза CORVUS J. Телата на петима моряци бяха открити. Сред спасените е и единственият българин на борда на кораба – Тодор Демерджиев.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост