Над 600 тона е горивото на Baltic Ace, изпомпват го до четири седмици

Компанията Svitzer, част от групата на Maersk, е била наета за операция по изтегляне на горивото от потъналия кар кериър BALTIC ACE. В танковете на кораба има 466 тона тежко гориво и 55 тона газьол. От компанията се надяват първи водолазен оглед да бъде извършен през тази седмица.

Първо водолази от Военноморските сили на Дания ще слязат до потъналия кораб. Дълбочината в района на инцидента е 36 метра, а BALTIC ACE се намира на едва 6 метра под морското равнище създавайки реална опасност за трафика. Водолазите от Дания ще претърсят плавателния съд за тела на останалите моряци.

От Svitzer съобщават, че горивото може да бъде прехвърлено, ако метеообстановката остане добра най-бързо от 2 до 4 седмици.

11 моряци загинаха следствие на колизията между кар кериъра BALTIC ACE и контейнеровоза CORVUS J. Телата на петима моряци бяха открити. Сред спасените е и единственият българин на борда на кораба – Тодор Демерджиев.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент