Стефан Акрабов с яхта „Колокита“ е новият носител на Златния глобус „Кор Кароли“

Стефан Акрабов с яхта „Колокита” е новият носител на наградата за ветроходно постижение на годината – „Кор Кароли“. Златния глобус е учреден в памет на кап. Георги Георгиев – първият български самотен мореплавател обиколил света.
Пловдивският бизнесмен Акрабов печели престижното отличие заради отлично проведеното плаване от България до Карибския басейн и обратно в периода август 2011 – юни 2012. Цялото му плаване е разделено на два етапа. В първия – пътя към Карибите, минава през Канарските острови и о-ви Зелени нос. Прекосява Атлантика и на 16.01.2012 пристига на о-в Барбадос. След посещения на няколко пристанища (за първия етап 20) яхтата пристига на о-в Мартиника на 24.01.2012 където Акрабов я оставя и заедно с Ивайло Андонов, който прави почти същото и едновременно пътешествие с яхта „Киз“, се прибират в България, с което приключва първия етап на плаването.
Вторият етап започва на 15.03.2012, когато Акрабов заедно с екипаж от един човек отплава от Мартиника за Доминиканската република (Андонов с „Киз” тръгва на 17.03), след това сам посещава Гваделупа, Антигуа и редица други острови и пристанища. На 22.04.2012 тръгва от Бермуда за Азорите. По време на този преход през Атлантика благодарение на точните метео-прогнози успешно и безаварийно се справя с три депресии и на 02.05.2012 пристига на о-в Хорта. След посещения на няколко пристанища по пътя си и придружен от един член на екипажа, на 21.05.2012 преминава Гибралтар, следват няколко пристанища в Испания, Балеарските острови, Гърция и Турция, за да завърши плаването си на 16.06.2012 в Созопол.
Яхта „Колокита” е Бавария 50 с дължина 15,0 м, водоизместване 14,9 тона, флаг България
За цялото плаване от 152 дни на ход е проплавал 12000 мили; от тях 80 дни е бил със екипаж, а 72 сам, посетил е общо 48 пристанища.
Останалите кандидати за ветроходния приз бяха Ивайло Андонов с яхта „Киз“, Венцислав Добринов, плавал на борда на „One Hull“, Йоан Колев (състезател по ветроходство клас RS:X racing), Ирина Константинова-Бонтон (състезател по ветроходство клас RS:X racing) и Яхта „Nikitoo ІІ“ с шкипер Хю Джонсън.
Комисията за определяне победителя за наградата Златен Глобус „Кор Кароли” се събра в следния състав: Каролина Георгиева – председател и членове кап. Стефан Методиев, к.д.п. Тома Томов, Пламен Георгиев, Васил Куртев, Илко Овчаров и Хенрих Кокончев. На заседанието се взеха следните решения:
І. Награждава с почетна грамота ветроходеца Венцислав Добринов за участието му в плаването на яхта “One Hull” през Атлантика, състезателката в клас RS:X, многократен участник в Олимпийски игри Ирина Константинова-Бонтон, състезателя в клас RS:X и участник в XXX-те Олимпийски игри в Лондон 2012 Йоан Колев, екипажа на яхта “Nikitoo II” със шкипер Хю Джонсън.
II. Награждава със специална награда Ивайло Андонов, шкипер на яхта „Киз” като подгласник на носителя на „Златния глобус” за 2012 година за отличното му плаване до Карибския басейн и обратно.
Определя за носител на преходната награда Златен Глобус „Кор Кароли”, учредена в памет на кап. Георги Георгиев – първият български самотен мореплавател обиколил света, за най-добро ветроходно постижение за 2012 година яхта „Колокита” с шкипер Стефан Акрабов за отлично проведеното плаване от България до Карибския басейн и обратно в периода август 2011 – юни 2012.
Журналистическата награда за отразяване бе присъдена на екипа на „Хоби ТВ“ в състав: Валерия Кръстанова, Горан Гънчев, Атанас Митев, Димитър Димитров, Петър Петров, Анушка Енева за филмите за регатите „3 март”, „BMW Black Sea International’2012” и „Кор Кароли Бавария яхтс’2012”. Продукцията им е насочена основно към широк кръг зрители, голяма част от които за пръв път навлизат в темата „Морско и спортно ветроходство”, изпълнението е добросъвестно и професионално. / Петел.бг

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).