Maersk реже булбовете на контейнеровозите си

Булбовете на част от контейнеровозите на Maersk Line да бъдат премахнати. Това планират от компанията, а целта е намаляване разходите за гориво. Според компанията, премахването на някои от булбовете, с тегло най-малко 140 тона, ще се превърне в операция за икономии. Maersk Line информира, че реконструкциите ще отнемат около 12 дни за всеки един контейнеровоз.

Планира се първите работи да започнат в началото на следващата година, а след тях се очаква намаляване разходите на гориво с 1 до 2%.

Компанията посочва, че за всеки отделен съд ще бъде подготвен бизнес план, който ще бъде следван, и по който ще бъде контролиран целият процес. “Големите контейнеровози обикновено са проектирани с крайсерска скорост от 25kn, но в днешните условия булбовете много често създават допълнително съпротивление”, смятат от Maersk Line.

Идеята за реконструкцията или цялостното премахване на булбовете е един от проектите за “фина настройка” на флота на Maersk, целяща значително подобряване на енергийната ефективност. “Модернизацията е най-доброто нещо за осигуряване на енергийна ефективност на един флот”, коментира Щефан Нилсен, шеф на отдела за оптимизации в Maersk Maritime Technology. “В Maersk ние работим по тези въпроси от години, но продължаваме да изследваме нови идеи, за да сме сигурни, че винаги ще бъдем първи в индустрията”, допълва още той.

Цялата консумация на гориво в групата на Maersk струва на корпорацията над 7 млрд. щ. долара. Дори 1% намаление ще бъде в огромен плюс за групата.

Според Щефан Нилсен, през следващите 3 години, с помощта на енергийноефективни промени, са намалени разходите на гориво с 90 млн. щ. долара.

От компанията предвиждат още премахването на турбокомпресори, подобряване на охладителните системи и интегриране на нови винтове.

RS Platou Markets изчислява, че всички подобрения, които компанията въведе ще осигурят намаляване на разходите с около 350 млн. щ. долара годишно.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на