Maersk реже булбовете на контейнеровозите си

Булбовете на част от контейнеровозите на Maersk Line да бъдат премахнати. Това планират от компанията, а целта е намаляване разходите за гориво. Според компанията, премахването на някои от булбовете, с тегло най-малко 140 тона, ще се превърне в операция за икономии. Maersk Line информира, че реконструкциите ще отнемат около 12 дни за всеки един контейнеровоз.

Планира се първите работи да започнат в началото на следващата година, а след тях се очаква намаляване разходите на гориво с 1 до 2%.

Компанията посочва, че за всеки отделен съд ще бъде подготвен бизнес план, който ще бъде следван, и по който ще бъде контролиран целият процес. “Големите контейнеровози обикновено са проектирани с крайсерска скорост от 25kn, но в днешните условия булбовете много често създават допълнително съпротивление”, смятат от Maersk Line.

Идеята за реконструкцията или цялостното премахване на булбовете е един от проектите за “фина настройка” на флота на Maersk, целяща значително подобряване на енергийната ефективност. “Модернизацията е най-доброто нещо за осигуряване на енергийна ефективност на един флот”, коментира Щефан Нилсен, шеф на отдела за оптимизации в Maersk Maritime Technology. “В Maersk ние работим по тези въпроси от години, но продължаваме да изследваме нови идеи, за да сме сигурни, че винаги ще бъдем първи в индустрията”, допълва още той.

Цялата консумация на гориво в групата на Maersk струва на корпорацията над 7 млрд. щ. долара. Дори 1% намаление ще бъде в огромен плюс за групата.

Според Щефан Нилсен, през следващите 3 години, с помощта на енергийноефективни промени, са намалени разходите на гориво с 90 млн. щ. долара.

От компанията предвиждат още премахването на турбокомпресори, подобряване на охладителните системи и интегриране на нови винтове.

RS Platou Markets изчислява, че всички подобрения, които компанията въведе ще осигурят намаляване на разходите с около 350 млн. щ. долара годишно.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В