Maersk реже булбовете на контейнеровозите си

Булбовете на част от контейнеровозите на Maersk Line да бъдат премахнати. Това планират от компанията, а целта е намаляване разходите за гориво. Според компанията, премахването на някои от булбовете, с тегло най-малко 140 тона, ще се превърне в операция за икономии. Maersk Line информира, че реконструкциите ще отнемат около 12 дни за всеки един контейнеровоз.

Планира се първите работи да започнат в началото на следващата година, а след тях се очаква намаляване разходите на гориво с 1 до 2%.

Компанията посочва, че за всеки отделен съд ще бъде подготвен бизнес план, който ще бъде следван, и по който ще бъде контролиран целият процес. “Големите контейнеровози обикновено са проектирани с крайсерска скорост от 25kn, но в днешните условия булбовете много често създават допълнително съпротивление”, смятат от Maersk Line.

Идеята за реконструкцията или цялостното премахване на булбовете е един от проектите за “фина настройка” на флота на Maersk, целяща значително подобряване на енергийната ефективност. “Модернизацията е най-доброто нещо за осигуряване на енергийна ефективност на един флот”, коментира Щефан Нилсен, шеф на отдела за оптимизации в Maersk Maritime Technology. “В Maersk ние работим по тези въпроси от години, но продължаваме да изследваме нови идеи, за да сме сигурни, че винаги ще бъдем първи в индустрията”, допълва още той.

Цялата консумация на гориво в групата на Maersk струва на корпорацията над 7 млрд. щ. долара. Дори 1% намаление ще бъде в огромен плюс за групата.

Според Щефан Нилсен, през следващите 3 години, с помощта на енергийноефективни промени, са намалени разходите на гориво с 90 млн. щ. долара.

От компанията предвиждат още премахването на турбокомпресори, подобряване на охладителните системи и интегриране на нови винтове.

RS Platou Markets изчислява, че всички подобрения, които компанията въведе ще осигурят намаляване на разходите с около 350 млн. щ. долара годишно.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост